Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tiskové prohlášení Hnutí za přímou demokracii

Žádáme vypsání celostátních referend k vládním návrhům důchodové a zdravotní reformy. Hnutí za přímou demokracii iniciovalo petice za vypsání celostátních referend o vládních návrzích důchodové a zdravotní reformy. Současné vládní návrhy důchodové a zdravotní reformy velmi zásadním způsobem zhorší životní podmínky většiny občanů této země.

Vládní argumentace ve prospěch jejích návrhů se ukazuje jako účelově  vedená ve prospěch soukromých fondů a nejbohatších členů naší společnosti.
 
Vyvedení části prostředků z průběžného důchodového systému a jeho přesměrování do soukromých důchodových fondů nemá s řešením  stability důchodového systému nic společného.  Právě naopak. Povede k ještě většímu prohloubení deficitů důchodového systému, na jejichž pokrytí hodlá vláda použít prostředky získané zvýšením DPH.

Zdražení potravin,  energií,  služeb, a dokonce i knih  postihne nejvíce  lidi s průměrnými  příjmy, kteří tvoří nejpočetnější část této společnosti.  Na druhé straně přinese realizace vládního návrhu důchodové reformy další zisky soukromým fondům, tj. nejméně početné a nejbohatší skupině našich i zahraničních majitelů těchto fondů.

Celá argumentace ve prospěch tohoto návrhu je založena na vyvolávání strachu z údajně hrozícího krachu důchodového systému.  Ale tak by tomu bylo jen v případě, že by našemu národu hrozilo vymření.  Pak by skutečně došlo k vymizení produktivní části populace. Ve všech jiných případech se  jedná jen o dočasný  populační pokles. Jeho dopady budou mírněny již samotným růstem produktivity práce. Ale především  je možné jej kompenzovat růstem příjmů státního rozpočtu, a to například skutečně účinnými protikorupčními opatřeními,  progresivním zdaněním příjmů fyzických osob a korporací a dalšími. 

Obdobně je tomu i s vládními návrhy zdravotní reformy, které směřují k přeměně zdravotnictví   v komerční sektor, jehož hlavním cílem bude  maximalizace zisku pojišťoven a zdravotnických zařízení.  Avšak to povede k vyloučení průměrně situovaných a chudých členů naší společnosti, a to především dlouhodobě a těžce nemocných,  ze systému kvalitní zdravotní péče.  Ta se stane dostupnou opět jen pro nejbohatší.   Léčba bude poskytována jen tam, kde se to vyplatí a jen tomu, kdo si ji dokáže zaplatit.

Vyslovujeme vážné podezření, že skrytým cílem vládní politiky je rozbití všech systémů založených na solidaritě, vzájemné pomoci  občanů.  Takto atomizovaná společnost pak bude vhodným prostředím pro nekontrolovatelné  zneužívání občanů pro soukromé účely vlivných podnikatelských skupin.

Takové zásadní změny v podmínkách života naší společnosti nemůže provádět vláda,  která má podporu jen malé části občanů. 

Jestliže je v demokracii lid zdrojem veškeré  moci, jen občané samotní jsou oprávněni  rozhodnout, jestli si takové změny přejí či nikoliv.

Proto požadujeme vypsání celostátního referenda o těchto otázkách.

Hnutí za přímou demokracii si je velmi dobře vědomo, že zákon o obecném referendu politikové opakovaně  odmítali a stále odmítají přijmout.

Naše petice  proto považujeme současně za prostředek k projevení občanské vůle a přání voličů  po uzákonění tohoto výsostně demokratického nástroje v naší zemi.

Petice  k důchodové reformě  je zde!
Petice ke zdravotní reformě zde!

Za Hnutí za přímou demokracii

Dr. Milan Valach

Štítky demokracie, reforma, referendum, Milan Valach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tiskové prohlášení Hnutí za přímou demokracii  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.