Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Temelín odstaví první blok kvůli výměně paliva reaktoru

V pátek ve 21 hodin přestane první blok Jaderné elektrárny Temelín vyrábět elektřinu kvůli výměně paliva v reaktoru. Odstávka začne 16. července a je plánována na 66 dní, řekl agentuře mluvčí elektrárny Marek Sviták. První blok tedy obnoví výrobu elektřiny ve druhé polovině září. Během odstávky bude v reaktoru vyměněno 42 palivových souborů, tedy čtvrtina z celkového počtu 163 souborů. Palivo je dodávkou ruské firmy TVEL, která loni zahájila plnění desetiletého kontraktu pro Temelín.

Z výrobního bloku vyvezou technici do skladu použitého paliva tři kontejnery CASTOR naplněné použitým palivem. "V každém bude uloženo 19 použitých souborů. Po této odstávce bude ve skladu umístěno pět kontejnerů," řekl Sviták.

Důležitou investiční akcí bude záměna lineárních krokových pohonů (LKP). Ty zabezpečují pohyb a polohu regulačních orgánů (klastrů) na základě povelů z řídicího systému. Polohou klastrů je určen výkon reaktoru. Při povelu na pád regulačních orgánů z ochranného systému dochází k takzvanému rychlému odstavení reaktoru. Klastry padají volným pádem do aktivní zóny reaktoru a během několika vteřin se zastaví štěpná reakce.

"Důvodem výměny je ukončení jejich projektové životnosti. Nově budou využity pohony s životností na 40 let. Stejná záměna proběhne příští rok také na druhém bloku," vysvětlil Sviták.

Součástí odstávkových prací jsou pravidelné kontroly. "Kontrolovat se bude například turbína, hlavní cirkulační čerpadla nebo jeden ze čtyř parogenerátorů. Na odstávce se bude podílet více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ," dodal Sviták.

Na druhém bloku byly ukončeny všechny plánované práce odstávky. Připravenost zařízení v jaderné i nejaderné části ověřili technici tlakovou zkouškou. V pondělí 18. července bude spuštěn reaktor a následovat budou několikadenní fyzikální testy na minimálním výkonu a vyvažování turbíny. Opětovné zahájení výroby elektřiny z druhého bloku je v plánu na závěr týdne.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky palivo, Jaderná elektrárna Temelín, elektřina, TVEL, Temelín, CASTOR, ČEZ, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín odstaví první blok kvůli výměně paliva reaktoru  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.