Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemskou výstavu si prohlédlo již 150 tisíc návštěvníků

Stopadesátým tisícím návštěvníkem se stala Jitka Nedorostová z Hodic u Telče. Při slavnostním aktu v sobotu v klášteře ve Vyšším Brodě převzala, mimo jiné od jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, dárky a poukazy na rekreační pobyty v jižních Čechách.

Rozsáhlá příhraniční výstava o historii i současnosti česko-rakouských vztahů probíhá ve městech Bad Leonfelden, Český Krumlov, Freistadt a Vyšší Brod.

„Těší mě, že se tato významná akce setkává s tak velkým ohlasem, což jenom podtrhuje skutečnost, kolik úsilí jsme společně do jejích příprav, které trvaly pět let, vložili,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Podtitulem projektu je trefné označení Dávné stopy - Nové cesty. Jeho cílem je oživit ty stopy, které se kvůli rozdílnému politickému vývoji v našich zemích ztrácely během čtyřiceti let druhé poloviny 20. století. A najít nové cesty, kterými bychom mohli na tuto ztrátu navázat a začít je opětovně rozvíjet,“ dodal.

Podobně se k Zemské výstavě vyjádřil i rakouský velvyslanec v České republice Ferdinand Trauttmansdorff. „Výstava má velký přínos pro vzájemné vztahy našich sousedních regionů. Především napomáhá k pochopení společného kulturního prostoru na obou stranách hranice,“ řekl.

Mezi největší lákadla pro turisty ve Vyšším Brodě patří Závišův kříž, jeden z nejcennějších relikviářů světa a památka srovnatelná s českými korunovačními klenoty.

V Českém Krumlově se zase po sto letech vrátila do života obnovená synagoga, kde se mimo jiné koná výstava 4 fotografové, 2 země, 1 region.

Rakouský Freistadt zve návštěvníky do místního pivovaru na výstavu exponátů zobrazujících měšťanský život a rozvoj obchodu. A v Bad Leonfeldenu jsou zase stěžejními tématy výstavy dějiny lékařství, péče o tělo a sociální oblast.

V rámci příprav na Zemskou výstavu vynaložili na rakouské straně na obnovu památek téměř 450 milionů korun, na české straně asi 40 milionů. Další miliony plynuly do propagace, oprav silnic, výstavby parkovišť a výzdoby měst.

Zájemci mohou na výstavu, která mám kromě již uvedeného napomoci i k rozvoji turistického ruchu na jihu Čech, zavítat až do 3. listopadu.

Tisková zpráva

Štítky výstava, expozice, zemská výstava, JIŽNÍ ČECHY, HORNÍ RAKOUSKO, Bad Leonfelden, Český Krumlov, Freistadt, Vyšší Brod, Jiří Zimola, Jihočeský kraj, Telč, Hodice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemskou výstavu si prohlédlo již 150 tisíc návštěvníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.