Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ze čtyř úlů na střeše budějcké radnice vylétly včely

Budějcký magistrát bude mít za pár týdnů svůj vlastní med. Postarají se o něj včely, pro které zástupci krajského města připravili na střeše radnice úly. Dřevěné příbytky pro čtyři včelstva, každé s 15 až 20 tisíci dělnicemi v čele s matkou - včelí královnou, byly slavnostně otevřeny ve čtvrtek dopoledne.

Ačkoliv včely mají za sebou dlouhou zimu, jsou podle zaměstnance radnice a vášnivého včelaře Aleše Mikšátka v nádherném stavu. „Za poslední týden udělaly velký pokrok. Bylo hezké počasí, a tak přinesly spoustu pylu. Teď je důležité dobré vedení a postupné rozšiřování, aby tohle všechno mělo nějaký užitek,“ předeslal Mikšátko při představení nové činnosti budějckého magistrátu.

Podle něj bude muset díky dobrému stavu včelstev dojít už příští týden k rozšíření úlu o další nástavec, takzvaný oddělek. „Jsou tam moc nahusto, takže chceme včas předejít jejich bojové náladě. Občané se ale včel bát nemusí. Jsou vyšlechtěné tak, aby byly v pohodě. Udělají si svůj vlastní koridor a lidí si všímat nebudou. Jejich letový rádius je pět kilometrů, takže v podstatě obsáhnou celé Budějce,“ vysvětloval Aleš Mikšátko s tím, že nedostatek zeleného porostu by pro včely neměl být zásadní problém.

Včely spíš nemají rády silný vítr, který není na střeše radnice ničím neobvyklým, v létě jim pak může vadit horko, až bude na úly pálit přímé sluníčko. „Z toho důvodu jsme zvolili úly se zasíťovaným dnem, aby se daly dobře odvětrat,“ dodal zkušený včelař, který přezval řemeslo po svém zesnulém dědovi a v současné době (ve svých šestatřiceti letech) kromě vyučování včelařství na škole v Nasavrkách u Chrudimi chová v okolí Budějc a Týna nad Vltavou čtyři desítky včelstev a ročně vyprodukuje kolem tuny medu.

První radniční med by měl být k mání koncem května nebo začátkem června. „Příroda se snaží dohnat to, co dosud zanedbala. Za tři až čtyři týdny začne růst řepka, což je pro včelaře v naší oblasti ten největší zdroj,“ vysvětlil Aleš Mikšátko. Jak dodal, každé ze čtyř včelstev na střeše radnice dokáže během běžného roku vyprodukovat průměrně až 20 kilogramů medu. Ten zatím bude městský včelař zpracovávat ve vlastních prostorách. Příští rok by snad mohlo být na střeše radnice až 12 úlů.

Hotový produkt s předpokládaným názvem Radniční med bude využíván jako suvenýr či dárek pro vedení města. „Když mi kolegyně Iva Sedláková představila svou vizi, že bychom mohli mít na střeše radnice včely, dva dny jsem to vydýchávala. Pak přišla s tím, že už to má hotové, jenom chybí ty úly. S odstupem času musím říct, že to byl velice dobrý nápad,“ svěřila se náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Autorka ´včelího´ projektu Iva Sedláková se nechala inspirovat v některých evropských metropolích. „Ve světě je městské včelaření normálním trendem, tak proč bychom nemohli začít i my v Budějovicích? V Paříži tři týdny před mojí návštěvou instalovali tři úly v národních barvách, Berlín má na včelách postavený byznys,“ řekla Sedláková.

Když navíc radnice zaměstnává včelaře, po zpracování marketingové strategie mohl být nápad zrealizován. „V současné době připravuji projekt Budějcká spižírna. Jde nám o to, aby se do něj zapojily další subjekty, jako třeba školy, města, kraje, dopravní podniky nebo třeba hotely. Všechny tyto instituce by mohly mít včely a zabránily tak celosvětové decimaci včelstev,“ doplnila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu.

„Kromě toho, že si vyrobíme vlastní produkt, se zasloužíme o osvětu včelařství v Českých Budějovicích a možná se nám podaří nalákat nové mladé včelaře. S manželem si už dokonce chceme na našem pozemku u Nových Hradů pár úlů zřídit,“ uzavřela povídání o včelách náměstkyně Ivana Popelová.

Štítky včely na střeše radnice, úly na radnici, České Budějovice, včela, radnice, střecha, včelařství, med, Paříž, Berlín, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Vilímek

Ajaj... Z paní Popelové bude i včelařka... Jestlipak bude i včelám řídit jejich dopravní koridor?

Sobota, 20. dubna 2013, 17:24Odpovědět

Ze čtyř úlů na střeše budějcké radnice vylétly včely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.