Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zachránci lidských životů při povodni byli oceněni

Celkem jedenáct lidí převzalo v pátek večer od Jiřího Zimoly Ocenění hejtmana Jihočeského kraje. Poděkoval jim tak za záchranu lidských životů i nasazení při červnové povodni, která zasáhla jih Čech.

Slavnostní ceremoniál se odehrál na českobudějovické náplavce u Vltavy v rámci druhého ročníku festivalu Vltava žije. Jeho součástí zároveň byla i oslava prvních narozenin Evropského regionu Dunaj-Vltava.

Mezi oceněnými bylo sedm zástupců integrovaného záchranného systému - čtyři příslušníci Policie České republiky a tři členové Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Dále pak Kamil Nevrlý, Libor Peška a Jitka Kosáčková, coby představitelka Panelu nestátních neziskových organizací.

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, jako členskou základnu jednotek dobrovolných hasičů, zastupoval starosta tohoto sdružení Václav Žižka. Každý obdržel certifikát se jménem a stručným popisem činu, za který ho obdržel.

„Někteří z nich neváhali nasadit život pro záchranu někoho jiného. A to se dá jen těžko docenit. Proto jim patří náš veliký dík,“ uvedl Zimola. „Totéž velké upřímné poděkování ale patří samozřejmě všem profesionálním i dobrovolným hasičům, policistům, lidem z neziskových organizací a mnohým stovkám bezejmenných dobrovolníků, kteří prostě přišli či přijeli a pomáhali,“ zdůraznil hejtman.

Součástí festivalu Vltava žije a oslav prvních narozenin Evropského regionu Dunaj-Vltava byly ukázky práce složek IZS i bohatý kulturní program. ERDV se na náplavce prezentoval stánky, kde se mohli návštěvníci seznámit s jeho jednotlivými regiony, jejichž předsednictví se letos ujal Jihočeský kraj. Celý program trvající od 15 do 24 hodin si nenechalo ujít několik tisícovek lidí.

Seznam oceněných

Policie České republiky
  • Pprap. Richard Bothe a prap. Petr Šíma

Ze silného proudu v rozbouřené řece u Blatenského mostu ve Strakonicích zachránili topící se ženu. S rozvodněným živlem bojovali v úseku 200 metrů.

  • Prap. Petr Kropík a pprap. Jan Dvořák

Poblíž obce Vesce spatřili záblesky z auta utopeného v korytě potoka. S nasazením života vyprostili z vozidla dva manžele doslova na poslední chvíli ještě před příjezdem přivolané těžké techniky.

Hasičský záchranný sbor
  • Nprap. Radek Kümmel

Prokázal největší odvahu při evakuaci na záchranných člunech v chatové oblasti Zárybničná Lhota.

  • Plk. Martin Novotný

Koordinátor operačního a informačního střediska HZS. V průběhu tří dnů dokázalo středisko odbavit čtyři tisíce hovorů lidí v nouzi, 530krát byl vyhlášen poplach. Středisko zajišťovalo podporu všem povodňovým komisím a štábům v celém Jihočeském kraji.

  • Nstržm. Otakar Pojsl

V silném proudu přeplaval pro tonoucího člověka v rozvodněné Polečnici a dokázal jej zachránit pomocí lana a člunu.

Civilisté
  • Kamil Nevrlý

Není profesionálním záchranářem ani hasičem. Z dvoumetrové hloubky zachránil cyklistku, která spadla z mostu do řeky Skalice.

  • Libor Peška

Bez váhání se vrhl do řeky pro vodáka, který vypadl z raftu pod jezem v Herbertově a z hlubiny jej vynesl doslova v náručí.

  • Jitka Kosáčková

Zastupuje Panel nestátních neziskových organizací, který shromažďoval informace a vysílal pomoc nejen v době povodní, ale i v časech po nich.

  • Václav Žižka

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, jako členskou základnu jednotek dobrovolných hasičů, zastupoval starosta tohoto sdružení Václav Žižka.

Tisková zpráva

Štítky ocenění záchranářů, dobrovolníci, povodně, hejtman Jiří Zimola, povodeň, Česko, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Hasičský záchranný sbor, Vltava, nezisková organizace, dobrovolní hasiči, Morava, Evropský region Dunaj-Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachránci lidských životů při povodni byli oceněni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.