Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vzduchem létaly stroje s návštěvníky dne otevřených dveří

Krásné počasí vylákalo Budějčáky na netradiční akci. Letiště České Budějovice otevřelo své brány a nechalo nahlédnout do tajných prostor bývalého vojenského areálu.

V sobotu od deseti hodin dopoledne bylo otevřeno bývalé vojenské letiště. To se od roku 2007 stalo z valné části majetkem Jihočeského kraje a spravuje ho společnost Jihočeské letiště České Budějovice. „Areál kasáren vlastní ještě armáda. Je to dva roky, co jsou tyto prostory prázdné a o budovy se nikdo nestará,“ řekla tisková mluvčí letiště Martina Vodičková.

Letos slaví letiště 75. výročí od prvního vzlétnutí a přistání letadla. „Každý rok pořádá Jihočeský kraj den otevřených dveří na krajském úřadě, letos se rozhodli tuto akci uspořádat právě tady a my lidem ukazujeme běžný provoz letiště,“ pověděl Drbně šéf dispečerů Miroslav Holak.

Na své si přišli jak děti, tak dospělí. Mohli si prohlédnout auta policie, hasičů, záchranné služby a mnohých dalších. Kdo měl odvahu, čas i peníze, vzlétl do oblak malým ultralehkým letadlem. Cena se točila okolo osmi set korun za dvacet minut letu.

Budějcká Drbna zjišťovala, jestli několikahodinové čekání na pár minut letu stálo za to. „Měli jsme pěkné počasí, tak to bylo super. Letěli jsme až nad Hlubokou, Dívčím kamenem a hlavně jsme viděli místo, kde žijeme, z ptačí perspektivy, takže paráda,“ prozradil nejmladší člen odvážné rodiny David Kubát.

Nechyběla zde ani prezentace DDM České Budějovice, která je další institucí zřizovanou Krajským úřadem. Děti si mohly vyzkoušet různé hry nebo si odpočinout ve stínu stanu s pastelkami v ruce. „Mně se tady moc líbí. Až budu velký, chci být pilotem letadla,“ ukazuje Drbně namalovanou stíhačku Vašík Kos.

Všude se rozdávaly propagační letáčky a materiály, na pódiu vystupovala oblíbená kapela HE band a nechyběly ani stánky s občerstvením, sladkostmi a zmrzlinou.

Po letišti jezdily speciální autobusy, kterými se mohli návštěvníci podívat do míst, normálně veřejnosti nepřístupných. Projížďku areálem komentovala tisková mluvčí letiště Martina Vodičková. „Letiště skýtá 300 hektarů a je na něm 120 budov, o které se staráme a renovujeme je. Máme čtyřicet zaměstnanců a z toho třináct chlapů v provozu, kteří se starají o údržbu. Jelikož letiště se stalo jedním z největších investičních projektů Jihočeského kraje, postupně měníme bývalé vojenské objekty s typickou maskovací kamufláží na nově zrekonstruované červeno-šedé, aby již z dálky bylo vidět, jak pokračujeme. Většinu úlů, tedy úkrytů letadel, kde dříve parkovaly vojenské stíhačky, pronajímáme soukromníkům. Domovské práce v nich má na padesát letadel.“

Zmínka padla i o plánovaném otevření letiště s veřejným provozem. „Otevření je v plánu někdy v roce 2015 až 2016, ale ještě nás čeká mnoho práce, jako například vybudování odbavovacího terminálu. V tuto dobu je možné z letiště odletět kamkoliv, ale musíte mít vlastní letadlo,“ dodala Martina Vodičková.

Každý si tedy díky tomuto dni mohl nejenom prohlédnout zakázané prostory a práci institucí zřizovaných Jihočeským krajem, ale také si udělat vlastní názor na nutnost či potřebu Letiště České Budějovice. „Pravda je ta, že kde je letiště, je i více možností, turistů, práce a tím pádem i peněz. Už aby tu bylo,“ vyjadřuje svůj názor Karel Král.

Den otevřených dveří na letišti v Plané

Pondělí, 25. června 2012, 10:35

Příchozí návštěvníci se kochali krásnými letadly
Kapela HE band bavila návštěvníky

Štítky letiště, České Budějovice, Jihočeský kraj, den otevřených dveří, Drbna.cz, Letiště České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzduchem létaly stroje s návštěvníky dne otevřených dveří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.