Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Významnou oběť heydrichiády připomněl pietní akt

Právě dnes uplynulo sedmdesát let ode dne popravy plk. MUDr. Jaroslava Hrdličky, který 28. června 1942 přišel v Táboře o život jako oběť heydrichiády. Ke kulatému výročí této události se uskutečnil v dolním areálu českobudějovické nemocnice pietní akt.

Za přítomnosti vojáků v dobových uniformách a doprovodu malé dechové kapely na něj lidé vzpomínali jako na kolegu, hrdinu, otce, dědečka a dokonce se na připomínce objevila i jeho pravnoučata. Na pietním aktu promluvil mimo jiné i primátor města Juraj Thoma a také Hrdličkův syn Jaroslav.

Celý akt byl důstojný a vzduchem se nesla slova o hrdinství, morálních hodnotách a dalších přednostech, jež si můžeme spojit s plukovníkem, doktorem Hrdličkou, narozeným roku 1895 v Liberci.

Jeho život nebyla ani zdaleka procházka růžovým sadem. Po třech semestrech na studiích medicíny nastoupil jako dobrovolník k rakousko-uherskému vojsku. Téhož roku (1915) padl na ruském bojišti do zajetí a o rok později se přihlásil k československým legiím v Rusku. V roce 1920 se vrátil domů a byl vyznamenán Válečným křížem se stříbrnou hvězdou. Poté dokončil studia a pracoval jako vojenský lékař na několika místech v republice.

V Českých Budějovicích byl zaměstnán v roce 1932 jako přednosta chirurgického oddělení Divisní nemocnice č. 5. Dvanáctého srpna 1942 se mu narodil syn, kterého bohužel ani neviděl, jelikož byl již přes měsíc po smrti.

Jaroslav Hrdlička, neústupný, vzdorující autoritám, byl popraven čtyři měsíce po svatbě s Miladou Hlubockou ze Čtyř Dvorů za souhlasný postoj k atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Ještě než stačil naposledy zvolat „Pravda zvítězí“, byl zastřelen. Možná by nám toto výročí mohlo připomenout nejen významnou osobnost Českých Budějovic, ale i to, že bychom se neměli bát vzbouřit se nesmyslným autoritám.

Foto: archiv

Štítky Jarda Hypochondr, Nemocnice České Budějovice, Tábor, Juraj Thoma, Reinhard Heydrich, České Budějovice, Rusko, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Významnou oběť heydrichiády připomněl pietní akt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.