Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstaviště bude „zahradním městem“ ve městě

Ostrý zvuk motorové pily, zapraskání a smrk padá k zemi… Ne, nejsme v lese ani na dřevorubecké soutěži. Jsme v areálu českobudějovického výstaviště. A není to akce, které by přihlížely davy návštěvníků, jak bývá při výstavách obvyklé, ale přesto se tu motorové pily ozývají právě kvůli veřejnosti.

V areálu, který je významným veřejným prostorem, probíhá rozsáhlá revitalizace, sanace a regenerace zeleně.

„Rekonstrukce a revitalizace zeleně Výstaviště České Budějovice a.s. je dlouhodobý strategický cíl a vize, která směřuje k naplnění komplexního programového schématu výstavního areálu pro celoroční využití. Regenerace parku a otevření atraktivního krajinného biotypu v intravilánu Českých Budějovic vnímáme jako přínosné pro místní cestovní ruch a také jím chceme přispět k rozšíření produktů cestovního ruchu Jihočeského kraje,“ vysvětluje ředitel českobudějovického výstaviště Ing. Josef Friedrich.

„Regenerace zeleně je součástí naší koncepce, jejímž cílem je vytvoření rekreační zóny, ve které návštěvníci najdou zázemí pro společenské, kulturní nebo oddechové aktivity. Zároveň je cílem projektu i částečná obnova a zachování původního historického krajinářského odkazu ´bruselské výstavy Expo´ v uchování původního bruselského konceptu ´výstavního zahradního města´. Výstavní areál s parkem v Českých Budějovicích se tak stane ojedinělým přírodním krajinným exponátem,“ pokračuje Ing. Josef Friedrich.

Vzápětí dodává: „V rámci přípravy projektu byly zaměřeny a prohlédnuty všechny stromy. Práce na založení a regeneraci zeleně z celkové výměry 18 hektarů plochy výstavního areálu budou probíhat na 11,247 hektarech. V průběhu revitalizace bude ošetřeno a vytvarováno ořezem 684 stromů, nově vysazeno 337 stromů a 709 m2 keřů. Celkem bude pokáceno 812 stromů, které již nevyhovují svým zdravotním stavem a ohrožují bezpečnost návštěvníků areálu. Odstraněny budou dřeviny, které nejsou typicky ´jihočeské´, například túje. V projektu hrála dominantní roli snaha prosvětlit areál, odstranit nepřehledné a také nevzhledné skupiny stromů a keřů.“

Zatímco v jedné části areálu se ještě kácí a dobývají se pařezy, v další se už intenzivně pracuje na nové výsadbě. A také na zakládání nových trávníků, které by měly v budoucnu plnit nejen okrasnou funkci, ale i již zmíněnou rekreační – třeba tak, že trávník bude místem pro odpočinkové posezení, jak je známe z evropských měst. Vysazovány jsou stromy, typické pro jihočeský biotyp, olše, duby, vrby či borovice.

Koncepce celého projektu revitalizace a otevření výstaviště pro celoroční aktivity návštěvníků samozřejmě kontinuálně navazuje na architekturu pavilonů a provozních budov. Areál výstaviště lze z architektonického a funkčně provozního rozdělit do dvou částí: komplex centra výstaviště s velkou koncentrací výstavních pavilonů, který je na konci páteřní osy v severní části ukončen kruhem, opsaným kolem pavilonu Z, a na něj navazuje moderní multifunkční pavilon T. Jižní část s nynějším hlavním vstupem je prostorově otevřenější a zejména jihozápadní část je koncipována jako anglický park.

„Návrh výsadeb v areálu výstaviště usiluje o zachování historické kontinuity původního konceptu ´člověk v přírodě´. Architektonický návrh zdůraznil vstupy do areálu a respektuje vytýčené osy, které rytmizují areál výstaviště. Naším cílem je zachovat a dotvořit osy parku. Jednotícím prvkem jsou aleje. Stromořadí budou doplněna o chybějící dřeviny tak, aby vytvářely ´zelené síně´ (venkovní výstavní haly). Celý prostor výstaviště zůstane otevřený a přehledný. Z esteticko-kompozičního hlediska usilujeme o to, aby byly viditelné ´zelené hranice´, vytýčené alejemi po obvodu výstavního areálu. Tím bude přirozenou formou definován právě ten veřejný prostor, který by se měl pro návštěvníky stát příjemným cílem rodinných procházek, volného času i nových zážitků,“ konstatuje Ing. Josef Friedrich a dodává, že Výstaviště České Budějovice a.s. obdrželo na rekonstrukci a revitalizaci zeleně dotaci 9,547 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí.

Výstaviště České Budějovice a.s. podalo v roce 2009 žádost o dotaci v rámci Operačního programu Životní prostředí v rámci podpory projektů na obnovu urbanizované krajiny. Celkové náklady obnovy zeleně dosáhnou výše 12,730 milionu korun. Práce na obnově parku byly zahájeny v době vegetačního klidu, tj. v zimních měsících 2012 a pokračovat budou průběžně s ohledem na vegetační období do 30. června 2013.

První výsledky revitalizace návštěvníci uvidí už při 21. ročníku výstavy HOBBY, která začíná 16. května 2012 a v průběhu pěti dnů nabídne návštěvníkům nářadí a zařízení pro hobby a zahradu, rostliny a semena, expozice stavebnictví, vytápění, klimatizace, ekologie, komunální a úklidovou techniku, zařízení a vybavení bytu, domu, potřeby pro domácnost, elektrické spotřebiče, vaření a kuchyňské potřeby, hračky, modelářství, potřeby pro sport, volný čas a chovatelství. Chybět nebudou ani oblíbené doprovodné programy s řadou užitečných přednášek a hudebně-zábavných pořadů.

PR text

Štítky kongresové centrum, výstava, revitalizace, České Budějovice, projekt, strom, Josef Friedrich, pavilon, řetězová pila, Státní fond životního prostředí, Jihočeský kraj, cestovní ruch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstaviště bude „zahradním městem“ ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.