Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Voda na koupalištích zůstává po povodních znečištěná

Kvalitu vody na jihočeských přírodních koupalištích stále ovlivňují následky povodní. Voda v nich zůstává znečištěná. Na všech lokalitách, které sledují hygienici, platí vyhláška, která varuje před koupání. Informoval o tom František Kotrba z budějcké krajské hygienické stanice.

„Kvalita vody je v přírodě stále ovlivněna povodněmi natolik, že pro koupající znečištění povrchových vod a břehových partií představuje i po poklesu průtoků zdravotní riziko. Tyto vody jsou stále zasaženy mechanickým znečištěním s vysokým nebezpečím kontaminace vody mikrobiálním, parazitárním a biologickým znečištěním, případně chemickými látkami. Došlo i ke splachům z podmáčených ploch do vodních toků,“ uvedl dnes Kotrba.

Kvůli povodním hygienici přerušili pravidelné odběry vzorků vody. Ty dělali ve sledovaných lokalitách u lipenské vodní nádrže, na orlické přehradě a v rybnících Hejtman a Staňkovský. Tam všude ale momentálně hygienici varují veřejnost před koupáním.

Podle Kotrby by pravidelný monitoring a odběry vody na koupalištích mohly začít 1. července. Naposledy je hygienici provedli před čtyřmi týdny, tehdy byla voda nevhodná ke koupání na tábořišti Vojníkov a zhoršenou jakost vykazovaly také vzorky z tábořiště Podolsko. Obě lokality se nacházejí na orlické nádrži.

Vzhledem k omezeným možnostem ke koupání v přírodě vyráží v těchto horkých dnech lidé na letní plovárny. Tento týden zaznamenávají mimořádný nápor.

Zdroj: ČTK

Štítky koupaliště, znečištěná voda, povodně, povodeň, koupání, František Kotrba, Krajská hygienická stanice, Vodní nádrž Orlík, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na koupalištích zůstává po povodních znečištěná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.