Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vesnice roku: O krajský titul se uchází pět obcí z Budějcka

Do krajského kola soutěže Vesnice roku 2012 se přihlásilo 31 jihočeských obcí. Krajská hodnotitelská komise navštíví přihlášené obce v období od 11. do 20. června. Z českobudějovického regionu budou o titul usilovat Vrábče, Zvíkov, Plav, Chrášťany a Pištín.

Základní informace a podklady pro hodnocení získá krajská komise ze zaslaných prezentací, dodaných předepsaných materiálů a prohlídek obcí. Posuzovat se budou koncepční dokumenty obce, společenský život, aktivity občanů, rozvoj podnikání v obci, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, péče o veřejné prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, ale i připravované záměry či využití informačních technologií.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny na tiskové konferenci 21. června v budově Krajského úřadu Jihočeského kraje. Slavnostní vyhlášení oceněných obcí pak proběhne 11. srpna 2012 ve vítězné obci.

„V rámci krajského kola soutěže Vesnice roku 2012 bude uděleno několik ocenění. Vítěz krajského kola získá Zlatou stuhu a postupuje do celostátního klání o titul Vesnice roku. Za společenský život v obci je udělována Modrá stuha. Nositelkou Bílé stuhy se stává obec, která se aktivně věnuje činnosti mládeže. Za péči o zeleň a životní prostředí mohou být vesnice odměněny Zelenou stuhou. Ocenění Oranžovou stuhou získá ves, která spolupracuje se zemědělským subjektem. V rámci krajského kola soutěže může komise dále udělit diplomy například za vzorné vedení obecní knihovny, za vzorné vedení kroniky, za rozvíjení lidových tradic a další,“ přiblížila mluvčí Jihočeského kraje Kateřina Koželuhová.

I v letošním roce se bude vyhlašovat také Cena hejtmana, a to ve třech kategoriích. První je realizace úspěšného kulturně společenského projektu. Loni toto ocenění získala obec Borotín za aktivity SDH Pikov, které organizuje sportovní a kulturní akce v obci a jeho členové navíc rekonstruovali společenský dům v Pikově.

Další kategorie v Ceně hejtmana je realizace úspěšného projektu v oblasti práce s dětmi a mládeží. Loni si ocenění odnesla obec Skály, kde mají rodinnou buňku, odnož píseckého dětského domova. Obec se snaží děti z domova maximálně zapojit do života obce.

Třetí kategorie v Ceně hejtmana je kategorie zelená obec. Tu může získat obec například za ekologický provoz obecních budov či podporu environmentální výchovy v obci. Loni byla vyhlášena poprvé a ocenění si odnesla obec Chlumany za KY.BY zahradu, která vznikla v bývalém sadu o rozloze dvou arů. Přímo uprostřed vesnice vznikl prostor pro relaxaci i nákup čerstvých bylinek, květin a sezónních plodů.

„Letošní ročník soutěže Vesnice roku je už osmnáctý. V září se koná celostátní kolo soutěže, do kterého postupují vítězové z krajských kol. Jihočeské obce si v předešlých letech v celostátním kole nevedly špatně. V roce 1997 se absolutním celostátním vítězem stala obec Svatý Jan nad Malší, v roce 2004 pak obec Kovářov. Druhým místem z celostátního kola v roce 1996 se pyšní Řípec a stejné ocenění si v roce 1999 vybojovaly Sudoměřice u Bechyně. Třetí místo obsadily v roce 1998 Novosedly nad Nežárkou, v roce 2000 Chelčice a v roce 2008 Malenice,“ dodala Koželuhová.

Přes dlouholetou tradici soutěže se najdou obce, které se letos do soupeření zapojí poprvé. Letošními jihočeskými nováčky v soutěži jsou obce Cehnice, Dřešín, Chrášťany, Plav či Zvíkov. Matadorem soutěže je obec Bernartice, která soutěžila od roku 2000, v roce 2002 vyhrála krajské kolo a po pravidly nařízené pětileté pauze se do soutěže vrátila. Městys Borotín s přestávkami soutěží také od roku 2000, obec Přeštěnice od roku 2003 a obec Mičovice od roku 2004 stejně jako obec Řepice.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax
Foto: www.vrabce.cz

Štítky soutěž, ocenění, Plav, Zvíkov, Pištín, Vrábče, stuha, Katharina Cibbini-Koželuch, Jihočeský kraj, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnice roku: O krajský titul se uchází pět obcí z Budějcka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.