Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Vidově se prodaly tuny roudenského zelí, bude ho málo

Ve Vidově na Českobudějovicku si dnes lidé nakoupili stovky kilogramů zelí, jak hlávek, tak čerstvé krouhanky. Konalo se tam tradiční Zelnobraní s trhem řemesel, koncerty, divadlem, výstavou i vařením zelných specialit.

Zájemci se mohli podívat do krouhárny Zemědělského podniku Malše Roudné, kde mají originální technologii na zpracování zelí. O produkty podniku byl mimořádný zájem,protože zelí se kvůli dešti a následným vedrům urodilo málo.

"Dopadli jsme letos špatně. Zaseli jsme jako obvykle 30 hektarů zelí, zachránit se nám podařilo pouhou třetinu. Na Zelnobraní máme krouhanku z vlastního zelí, zbude i po celý říjen, ale na další kvašení musíme hlávky nakoupit," řekl ČTK předseda dozorčí rady ZP Malše Eduard Šebenda. Podnik ceny zelí kvůli konkurenci na trhu nijak dramaticky zdražovat nemůže. Kilo hlávkového zelí se pohybuje kolem sedmi korun, cena krouhaného je 13 korun, o korunu na kilogramu víc než loni.

V červnu přišly povodně a podnik má pole se zelím kolem řeky Malše. Na rozdíl od jiných pěstitelů zelí nesází, ale seje, skoro všechno skončilo na několik dnů pod vodou. Dlouhou dobu stroje do pole nemohly vyjet. Pak nebyly na trhu žádné sazenice. "Bojovali jsme o to, co tam zůstalo, s tím nějak vyjdeme," dozvěděli se dnes návštěvníci na exkurzi v krouhárně. Některé odrůdy jsou stále na poli, do sklizně ještě hlávky narostou. Ostatní hlávky podnik nakoupí na jižní Moravě, kde pěstují stejné odrůdy a mají podobné půdní a podnební podmínky.

Zemědělský podnik Malše navazuje na stoletou tradici krouhárny, která zpracovává surovinu z úrodných zelných lánů kolem řeky Malše. Jeho výrobky získávají odborná ocenění a těší se oblibě mezi znalci i dalšími spotřebiteli. Místní říkají, že kdo má zelí rád, ten je stále mlád.

Podnik obvykle sklízí kolem 1000 tun zelí. Přímo od zpracovatelské linky si lidé každoročně odvezou zhruba 100 tun čerstvé krouhanky, kterou si pak doma nakládají podle tradičních rodinných receptů. Asi 400 tun zelí dodává podnik konzervárnám, zhruba 90 tun si koupí pekaři na jihočeské zelňáky. Ve větším si ho odebírají restaurace a jídelny.

Roudenská krouhárna má podle Šebendy evropsky jedinečnou technologii k výrobě kysaného zelí. Na posklizňové lince v nejvyšším patře zpracovatelské haly se odvrtají košťály, odeberou vnější listy hlávek zelí a to pak putuje na krouhačku. Prosolená krouhanka provoněná kmínem padá rovnou o patro níž do obřích kvasných kádí. "Unikátnost technologie tkví v tom, že kvasný lák je ze sil přečerpáván, neodtéká do sběrných jímek jako jinde, a zelí je expedováno ve vlastním láku. Jinde ho doplňují zvlášť vyrobenou solankou," vysvětlil Šebenda.

Zdroj: ČTK

Foto: Hawky

Štítky Vidov, Zelnobraní, Zelí, hlávkové zelí, technologie, okres České Budějovice, Malše, Roudné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vidově se prodaly tuny roudenského zelí, bude ho málo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.