Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Tříkrálové sbírce lidé přispějí na konkrétní akce

Přispět lidem, kteří žijí na okraji společnosti na výdej polévek, na provoz zdravotnické ošetřovny, noclehárny anebo třeba do krizového fondu a na provoz dětského domova v Zimbabwe mohou lidé v Tříkrálové sbírce na jihu Čech.

Konkrétní záměry 51 farních, městských a oblastních charit českobudějovické diecéze najdou zájemci na internetu.
   
Příjezdem tří králů na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. sbírka slavnostně začne v úterý 6. ledna a skončí 14. ledna, řekli dnes novinářům pořadatelé. Loni dobrovolníci vybrali rekordních 4,5 milionu korun.

„Hodně farních a oblastních charit si dalo do záměru také pomoc při mimořádných událostech, při katastrofách, které jižní Čechy hodně postihují, to znamená na povodně. Letos poprvé vytvoří takzvaný krizový fond pro mimořádné události,“ uvedl diecézní koordinátor sbírky Roman Tlapák. Pomoc z něj chtějí čerpat nejen na pomoc lidem postiženým záplavami.

Farní charita Prachatice třeba pomoc zacílila na podporu a zkvalitnění zázemí Charitního domova svatého Dominika Savia pro matky s dětmi, Domu svatého Petra pro muže v Záblatí či na terénní program Most naděje pro lidi, kteří se ne vlastní vinou ocitnou bez peněz.

Potřebných lidí podle ředitelky diecézní charity Michaely Čermákové přibývá meziročně o zhruba pětinu. Jen na Českobudějovicku je podle ředitele městské charity Josefa Hese 200 bezdomovců a dalších 800 lidí přežívá v těžkých podmínkách. V každém okrese jsou jich desítky. Bílou oblastí je Šumava - Českokrumlovsko, Kaplicko, nikdo neví, kolik lidí žije například v lesích.

Po Vánocích udělala Čermáková průzkum v popelnicích a našla tam celá kuřata, pytle s perníčky, chleba i rohlíky. Lidé by přitom mohli přebytky včas poskytnout místním charitám. „To v Německu chleba v popelnici nenajdete, už proto, že je tam drahý,“ konstatovala.

Tříkrálovou sbírku pořádá od roku 2001 Charita ČR, od té doby se jejím prostřednictvím podařilo vybrat přes 840 milionů korun. Loni s ní pomáhalo přes 50 tisíc dobrovolníků.

Zdroj: ČTK

Štítky králové, sbírka, charita, Česko, Zimbabwe, Přemysl Otakar II., Dominik Savio, Jihočeský kraj, Německo, Prachatice, Vánoce, Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ales Zeleny

a co Globus videli ste nekdy co vsechno vyhazujou ?

Pondělí, 5. ledna 2015, 23:07Odpovědět

V Tříkrálové sbírce lidé přispějí na konkrétní akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.