Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V systému teplé vody byla zjištěna bakterie legionella

Jihočeští hygienici zjistili nadměrný výskyt bakterie Legionella pneumophila v systému výroby a distribuce teplé vody Teplárny České Budějovice. Jak uvedl František Kotrba z českobudějovické krajské hygienické stanice, bakterie může způsobit závažné onemocnění.

Výskyt překračující doporučenou hodnotu zjistili hygienici v systému distribuce teplé vody z výměníkové stanice číslo 136 v prostoru českobudějovické Plzeňské ulice. Na stanici je napojena řada objektů. Hygienici proto začali neprodleně provádět nezbytné kroky směřující k zajištění nápravných opatření.

„V pátek dopoledne jsme předali výrobci teplé vody – Teplárně České Budějovice, a. s. – protokoly o kontrolním zjištění a výsledky analýz,“ uvedl ředitel KHS Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský.

„Z výsledků analýz odebraných vzorků, které jsme ve čtvrtek obdrželi od Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, Zkušební laboratoř Plzeň, Pracoviště 3 – České Budějovice, lze důvodně předpokládat, že bakterií Legionella pneumophila jsou kolonizovány rozvody teplé vody včetně vratných větví a včetně jednotlivých odboček a zařizovacích předmětů, tedy vodovodních a sprchových baterií. Přítomnost bakterie Legionella pneumophila v systému studené vody zjištěna nebyla,“ vysvětlil Velikovský.

I přesto, že současná situace nedosahuje vysoké míry rizika, KHS doporučuje odběratelům, aby postupovali podle instrukcí zdravotního ústavu zveřejněných na webových stránkách www.khscb.cz. KHS Jihočeského kraje bude trvat na odstranění závad v co nejkratším termínu.

Legionella pneumophila je původcem legionelózy. Toto akutní bakteriální onemocnění může mít formu těžšího zápalu plic takzvané legionářské nemoci, anebo méně vážného onemocnění, Pontiatické horečky. Tato lehčí forma nepostihuje plíce, ale horní cesty dýchací. „Všechny informace najdete na zmíněném webu v textu Legionelóza a její prevence,“ sdělil Kotrba.

Zmiňovaný problém podle teplárny nastává především v rozvodech teplé užitkové vody vlastních objektů. Zde díky dopravnímu zpoždění a snížení cirkulace vody na odběrných místech dochází ke kolonizaci uvedené bakterie.

„Akciová společnost Teplárna České Budějovice proto preventivně provádí čištění zařízení, které je určené k ohřevu teplé užitkové vody včetně opakovaného nahřívání zásobníků vody na bezpečnou teplotu, aby nemohlo nastat rozmnožení bakterie ve vlastní ohřívané vodě. Teplárna nemůže bohužel garantovat stav potrubních rozvodů v objektech, které nejsou v jejím majetku,“ uvedl Zdeněk Zuntych, mluvčí teplárny.

„Teplárna okamžitě po informaci z krajské hygienické stanice ve zmíněné výměníkové stanici provedla přehřátí zásobníků teplé vody na teplotu 65 stupňů Celsia, která garantuje tepelnou desinfekci systému. Toto přehřátí potrvá osm hodin a bude se pravidelně opakovat až do 11. června. V ten den proběhne i kompletní dezinfekce tohoto zařízení výměníkové stanice,“ dodal Zuntych.

Teplárna upozorňuje odběratele teplé užitkové vody v této oblasti na možné zakalení vody bez vlivu na hygienickou kvalitu vody v tomto dni.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky bakterie, teplá voda, Krajská hygienická stanice, nemoc, České Budějovice, František Kotrba, Jihočeský kraj, Mediafax, Teplárna České Budějovice, a.s., Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V systému teplé vody byla zjištěna bakterie legionella  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.