Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V rámci církevních restitucí požadují 11 tisíc předmětů

Církevní instituce požádaly Jihočeský kraj v rámci restitucí o více než jedenáct tisíc movitých věcí - třeba o obrazy, sochy či historické tisky. Vedle Biskupství českobudějovického chtějí vrátit majetek i minorité a františkáni.

Žádosti ale kraj považuje za bezpředmětné, protože předmětem církevních restitucí se podle něj nestává majetek krajů a obcí. Případné spory budou muset řešit soudy.

„Jedná se o 2500 předmětů z depozitáře Jihočeského muzea, 8000 různých tisků, které jsou uložené v Jihočeské knihovně, zhruba 150 sbírkových předmětů z Regionálního muzea v Českém Krumlově a 58 předmětů z Alšovy jihočeské galerie,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Z Alšovy jihočeské galerie, jež ve svých sbírkách soustřeďuje především rozsáhlou a proslulou kolekci gotického umění z jižních Čech a Šumavy, by církev chtěla 45 plastik a osm obrazů.

„Je to hypotetické, Biskupství českobudějovické se nás ptalo, jestli se cítíme být majiteli, oni mají pocit, že majitelem je Česká republika a předměty jsou zapůjčené,“ upřesnil vedoucí odboru kultury Patrik Červák.

Kraj biskupství odpověděl, že vlastníkem předmětů je kraj, na který se restituční nárok nevztahuje. V rámci restitucí už galerie v letech 1991 až 2012 vydala přes 500 předmětů. „Jestli to znamená v budoucnu nějaké soudní spory, tak jsme na ně připraveni,“ uvedl hejtman.

Podobné problémy řeší Olomoucký kraj a Kraj Vysočina. Na stejném postoji k restitucím se nedávno shodli hejtmani na jednání Asociace krajů ČR.

Vedle movitých věcí církve žádají na základě církevních restitucí zpět především nemovitosti. Biskupství českobudějovické požádalo o zhruba 7000 hektarů zemědělské půdy nebo lesů a také řadu budov. Většinu požadovaného majetku by mohlo převzít už letos. Koncem příštího týdne získá první nárok, přebere si lesy u Nepomuku na Plzeňsku.

Stát se chce formou restitucí majetkově vypořádat s církvemi. Plánuje, že jim vrátí část původního majetku a navíc jim vyplatí 59 miliard korun. Církve by je měly obdržet během 30 let za majetek, který nemohou dostat zpět.

České římskokatolické diecéze podaly státu v rámci restitucí přes 3000 výzev, ve kterých žádají především vydání lesní a zemědělské půdy, luk nebo parcel. Usilují však i o stovky objektů a movitých předmětů.

Zdroj: ČTK

Štítky Církevní restituce, církevní instituce, Jihočeský kraj, restituce, biskupství, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, církev, Jiří Zimola, Český Krumlov, Česko, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci církevních restitucí požadují 11 tisíc předmětů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.