Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V jihočeských porodnicích přišlo vloni na svět 6292 dětí

Lékaři jihočeských porodnic vloni přivedli na svět celkem 6292 dětí. To je o 248 méně, než v roce 2012. Vyplývá to z nejčerstvějších statistických údajů Perinatologického centra budějcké nemocnice, které je jediným akreditovaným a vysoce specializovaným pracovištěm svého druhu v kraji.

„Zmíněný počet dětí se narodil z 6195 porodů, což znamená, že v 97 případech přišla na svět dvojčata,“ řekl primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice Petr Sák.

Nárůst počtu porodů zaznamenaly meziročně nemocnice v Táboře, Českém Krumlově a Písku. Nulovou změnu v počtu porodů registrovala nemocnice v Prachaticích, pokles pak nemocnice v Českých Budějovicích, Strakonicích a Jindřichově Hradci.

Meziroční vývoj počtu porodů (2012/2013) v jednotlivých jihočeských porodnicích

porodnice 2012 2013 rozdíl
České Budějovice 2356 2088 - 268
Český Krumlov 663 672 + 9
Tábor 933 991 + 58
Strakonice 725 695 - 30
Prachatice 353 353 0
Písek 812 819 + 7
Jindřichův Hradec 601 577 - 24

Celá jedna třetina všech dětí narozených v Jihočeském kraji prošla péčí Gynekologicko-porodnického a Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice. Obě tato oddělení jsou součástí tamního Perinatologického centra, které zajišťuje péči o nejsložitější patologická těhotenství, o nejsložitější a nejpatologičtější porody, převážně předčasné porody, a následnou péči o děti narozené z těchto porodů.

„Spádovou oblastí našeho perinatologického centra jsou vedle celého jihočeského regionu také hraniční oblasti Plzeňského kraje a kraje Vysočina,“ připomněl Petr Sák.

Porodnictví ale bohužel nepřináší pouze radostné události v podobě příchodu nového člověka na svět. Rodí se i mrtvé děti. To ovšem nemocnice mohou ovlivnit jen těžko, protože rodičky se do péče lékařů zpravidla dostanou už s mrtvým plodem v těle, nebo je při předčasných porodech stav dětí takový, že je lékaři už nemohou zachránit. Běžně přitom přivádějí na svět zdravé děti s porodní váhou okolo 1 až 1,5 kilogramu. O dobré péči všech porodnic v kraji svědčí to, že nedošlo k žádnému úmrtí během porodu.

Celkem se vloni v Jihočeském kraji narodilo 24 mrtvých dětí a po porodu zemřelo osm dětí, což představuje 5,1 promile ze všech narozených. Průměr ve vyspělých zemích světa přitom činí v této neradostné statistice 5 až 10 promile.

Je tedy zřejmé, že výsledky lékařů jsou na samé dolní hranici statistického průměru, což je velice dobrou dlouhodobě trvající bilancí jejich práce. Podle nynější zákonné definice porodu se do statistiky počítá jakékoliv narození, byť již mrtvého dítěte s porodní váhou nad 500 gramů.

„Dětí s porodní váhou do 1000 gramů se vloni narodilo 54, z toho 50, tedy 93 procent, v českobudějovické nemocnici. Do 1500 gramů 107 dětí, z toho 94, tedy 88 procent znovu na našem pracovišti. Stále přibývá počet rizikových těhotenství, což souvisí jednak s postupně rostoucím věkem rodiček, ale i různými druhy onemocnění. Rodí u nás ženy postižené kardiovaskulárními chorobami, diabetem a podobně,“ doplnil primář Sák.

Tisková zpráva

Štítky porodnice, děti, Jihočeský kraj, statistika, porod, Nemocnice České Budějovice, lékař, Český Krumlov, Písek, Nemocnice Tábor, Nemocnice Prachatice, Strakonice, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihočeských porodnicích přišlo vloni na svět 6292 dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.