Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V jihočeské metropoli se vzpomnělo na válečné veterány

Den válečných veteránů, celosvětově oslavovaná vzpomínka na padlé všech válečných konfliktů světa, se konal v neděli 11. listopadu i v Českých Budějovicích. Vzpomínkovou akci k tomuto významnému datu pořádala jihočeská regionální organizace občanského sdružení Svornost.

Akce proběhla u pomníku Obětem 1. světové války na Husově třídě od 11 hodin. Den i čas měl svůj význam - 11.11. roku 1918 v 11 hodin podepsali Němci se Spojenci v Compiégne ve Francii dohodu o příměří, německé ozbrojené síly kapitulovaly a skončila tak první světová válka.

Na akci bylo zavzpomínáno nejen na československé legionáře, kterým byla zahrána i československá hymna, ale také nebyli opomenuti jejich kolegové z druhé strany fronty, čeští vojáci sloužící v barvách Rakouska-Uherska. Nemalý prostor dostali i novodobí veteráni, kteří v zahraničních misích důstojně reprezentují Českou republiku.

Kromě občanského sdružení Svornost se vzpomínkového aktu organizačně účastnily i studentky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity, skauti z 22. oddílu a místní kluby vojenské historie Družstvo Stráže obrany státu Kallich a KVH Čeští lvi, kteří u pomníku zajistili důstojnou čestnou stáž.

Napsal Aleš Procházka

Štítky Den válečných veteránů, České Budějovice, památka, vzpomínka, oslava, Den vzpomínek, Svornost, první světová válka, Francie, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Compiègne, Česko, Aleš Procházka, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihočeské metropoli se vzpomnělo na válečné veterány  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.