Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hojné Vodě odhalili pamětní desku podplukovníkovi RAF

Pamětní deska v Hojné Vodě připomíná od pondělního dne osobnost podplukovníka britského královského letectva Františka Bindera, který se narodil v Hojné Vodě a 22. října by oslavil 100. narozeniny. Zahynul v boji za druhé světové války, když sloužil jako střelec na bombardéru.

„Takové postavy, jakým byl František Binder, si musíme neustále připomínat a nesmíme dopustit, aby se na ně zapomnělo,“ uvedl Václav Kučera, starosta Horní Stropnice, jejíž součástí je také Hojná Voda.

František Binder pocházel z německo-české rodiny. Jeho otec zahynul za první světové války, Bindera proto vychovával otcův kamarád a spolubojovník z fronty.

„On sice původem byl po rodičích Němec, ale hlásil se k české národnosti. Skutečnost, že padl za Československo, to jen potvrzuje,“ uvedl místostarosta Horní Stropnice Vít Golombek, jenž se přípravou pietního místa zabýval.

Binder byl v období před druhou světovou válkou členem ozbrojené složky Stráže obrany národa. Podle Golombka Binderův přínos byl především v tom, že žil v oblasti Sudet a mohl sledovat nálady německého obyvatelstva a podávat o nich informace. „Mluvil perfektně německy, což bylo pro tuto práci nutné,“ uvedl místostarosta.

Binder se na podzim 1939 mimo jiné přes Slovensko, Maďarsko, Turecko a Francii dostal až do Anglie. Tam se stal členem RAF a jako střelec bombardéru absolvoval devět náletů. Po útoku na německý přístav Emden v roce 1942 byl zasažen nepřátelským stíhačem. „Dostal zásah do hlavy a do břicha a z letadla, které zachránil, byl po přistání vynesen už mrtvý,“ řekl Golombek.

Čeští a slovenští vojáci byli důležitou částí RAF. Piloti se zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během ní nacisté utrpěli první významnou porážku ve druhé světové válce.

V době druhé světové války působilo v RAF přibližně 2500 československých pilotů, přičemž 493 z nich v bojích zahynulo.

Zdroj: ČTK
Foto: archiv Pavla Hambergera

Štítky František Binder, pilot RAF, Hojná Voda, Royal Air Force, druhá světová válka, první světová válka, Václav Kučera, Horní Stropnice, Obrana národa, bitva o Británii, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Myslím že "ozbrojená složka" se správně jmenovala Stráž Ochrany Státu (zkratka SOS) a byla standardně tvořena místními muži ve "státní službě" tedy četníky, příslušníky Finanční stráže a případně třeba pošty a podobně. Jejím účelem bylo zajistit rychlou reakci na případný útok ze strany Německa, a krýt hranici než se dostanou na místo armádní jednotky. SOSáci jak se jim říkalo byli vždy vybíráni jako "státně spolehliví" a byli jako první na ráně. Pan Binder musel být zcela jistě dobrý vlastenec, když byl k této službě přijat. To ostatně jednoznačně prokázal i následně kdy šel bojovat za svou zem. Další chybou ve článku je nesmysl že v RAF působilo 2500 pilotů, to je hloupost, působilo tam cca 2500 LETCŮ, Pilotů bylo podstatně méně. Řada letců byla příslušníky RAF ve funkci například navigátorů, střelců nebo bombometčíků, případně operátorů radaru (u nočních stíhačů). Celý článek je hodně nekvalitní, P. Binder byl vychován přítelem svého otce, což byl čech a příslušník Finanční stráže p. Václav Jeník, takže s jeho "němectvím" je to hodně pochybné. Chodil do české školy na Modravě, takže možná byl po jednom z rodičů němec, ale vychován byl rozhodně jako čech. Ostatně se svým pěstounem pak i sloužil ve stejné skupině SOS. Možná by si autor(ka) měl něco o dotyčném zjistit, než začne psát nesmysly

Úterý, 28. října 2014, 13:20Odpovědět

V Hojné Vodě odhalili pamětní desku podplukovníkovi RAF  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.