Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

U cyklostezky na Hlubokou budou původní keře

Město v rámci programu podpory životního prostředí spolufinancuje projekt ukázkové výsadby původních keřů realizovaný občanským sdružením Pro živou krajinu. Hlavním smyslem projektu je informování o původních druzích keřů a jejich významu pro přírodu a člověka.

„Koncem listopadu bude vysazeno dvaadvacet keřů doplněných o informační tabuli u cyklostezky z Českých Budějovic na Hlubokou nad Vltavou poblíž sídliště Vltava,“ řekl vedoucí odboru ochrany životního prostředí Svatopluk Mika.

„Lidé tak mohou zjistit různé zajímavosti, například jaký keř má chutné jedlé plody a z čeho si vyrobil luk a šípy pravěký muž Ötzi nalezený v alpském ledovci,“ doplnil Mika.

Díky informační tabuli se kolemjdoucí naučí poznávat jednotlivé druhy a seznámí se tak s jejich překvapivou pestrostí, jež byla bohužel za poslední desetiletí zapomenuta.

„Na příkladu Žluťáska řešetlákového, který je závislý na dvou živných keřích - Řešetláku počistivém a Krušině olšové - bude demonstrována vzájemná provázanost v přírodě vzniklá za stovky let a tedy obrovský a nezastupitelný význam původních druhů stromů, keřů a rostlin pro přírodu,“ přibližuje hlavní poselství projektu předseda občanského sdružení Pro živou krajinu Martin Němec.

Ten ještě upřesnil, že na druhé straně informační tabule budou zobrazeny prvky přírodních zahrad s jejich nejatraktivnějšími zvířecími obyvateli. Zájemci si tak přečtou, jak mohou pomoci přírodě na své zahradě a jakým konkrétním živočichům tak prospějí.   

Napsala Jitka Welzlová, tisková mluvčí Magistrátu ČB

Štítky cyklostezka, keře, keř, příroda, projekt, Hluboká nad Vltavou, informační tabule, České Budějovice, Vltava, Martin Němec, Krušina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U cyklostezky na Hlubokou budou původní keře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.