Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turistická sezona na jihu Čech byla velmi úspěšná

Hlavní turistická sezona na jihu Čech bude asi patřit k nejúspěšnějším v historii. Podílí se na tom zejména Stezka korunami stromů na Lipně, po které se jen o prázdninách prošlo na 200 tisíc lidí, a také Zemská výstava ve Vyšším Brodě.

Díky teplému počasí jsou spokojeni provozovatelé koupališť, kempů a také poskytovatelé služeb. Více lidí přišlo na hrady a zámky v chladném a deštivém květnu a červnu, o něco méně za prázdninových veder.

Největším turistickým magnetem Jihočeského kraje zůstává Stezka korunami stromů v Lipně nad Vltavou, která byla otevřena vloni. Za rok ji k 20. červenci navštívilo 370 tisíc lidí. Za letošní dva prázdninové měsíce se podle odhadů ředitele Filipa Pekárka po ní prošlo na 200 tisíc lidí.

Tajemstvími opředený Závišův kříž a nové expozice si ve vyšebrodském klášteře, který je jedním ze čtyř center Zemské výstavy, prohlédlo více než 160 tisíc lidí. Návštěva kláštera tak bude podle kurátora sbírek Jiřího France několikanásobně větší než vloni.

ČTĚTE TAKÉ: Novými cestami v nedávných stopách do Vyššího Brodu

Hlavní turistická sezona na Lipně byla podle Dagmar Adlerové ze společnosti Lipensko skvělá, nahrálo tomu krásné počasí. „Zhruba 90 smluvních ubytovatelů si letošní návštěvnost pochvaluje. Byly termíny, kdy jsme pro klienty nemohli sehnat jediné volné lůžko z asi pěti tisíc,“ řekla Adlerová.

Podle Jiřího Falouta z Lipno Servisu přijelo letos o asi třetinu návštěvníků více. „Na Lipno rodiny s dětmi, aktivní seniory i mladé lidi láká především široká nabídka služeb - mohou ležet na plážích, když je to přestane bavit, vyjedou na cyklovýlety, půjčí si lodě, jdou na Stezku korunami stromů, do lanového centra, na bobovou dráhu, navštíví památky v okolí, Národní park Šumava, zajedou do Rakouska,“ vybral z nabídky.

Méně nadšení jsou provozovatelé vodáckých služeb na Vltavě. Kvůli červnovým záplavám prý utrpěli ztráty, které ani teplý červenec a srpen nenahradily. „Červen je třetina sezony, proti loňsku budeme v minusu, až od poloviny července byla dobrá sezona,“ řekl Pavel Kolouch, manažer společnosti, která je s devíti loděnicemi největším provozovatelem vodáckých služeb v kraji. Vlastní 1500 kánoí a 600 raftů, až o některých teplých víkendech v srpnu byly všechny na vodě.

Spokojeni s hlavní sezonou jsou provozovatelé koupališť. Třeba letní plovárnu v Českých Budějovicích od června do konce srpna navštívilo přes 35 tisíc lidí. Podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové je to o skoro 8000 více než vloni.

Státní hrad a zámek Český Krumlov si podle kastelána Pavla Slavka určitě i letos udrží druhou pozici mezi nejnavštěvovanějšími českým hrady. „Návštěvnost výrazně neklesá, tři měsíce mají asi tři až pětiprocentní meziroční výpadky, některé ale naopak měly vyšší návštěvnost, 350 tisíc lidí letos zámek jednoznačně navštíví,“ řekl Slavko.

Jen v červenci si památku UNESCO prohlédlo přes 59 tisíc lidí, což je o 0,6 procenta meziročně méně. Naopak v chladném květnu přišlo o asi deset procent lidí více - 40 800.

Řádově o tisíce lidí více si letos podle kastelánky Lenky Tondlové prohlédne klášter Zlatá Koruna. Do národní kulturní památky, která je pokládána za jeden z nejcennějších komplexů gotické architektury ve střední Evropě, je přilákaly oslavy 750. výročí založení kláštera. K vidění tam byl i originál zakládací listiny z roku 1263.

Zdroj: ČTK

Štítky turistická sezona, jižní Čechy, nejnavštěvovanější památky, Česko, Vodní nádrž Lipno, Vyšší Brod, Stezka korunami stromů, klášter, koupaliště, Jihočeský kraj, Lipno nad Vltavou, LIPNO SERVIS, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická sezona na jihu Čech byla velmi úspěšná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.