Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tříkrálová sbírka budějcké diecéze přinesla nový rekord

Více než čtvrt milionu korun navíc proti minulému roku vynesla letošní Tříkrálová sbírka v českobudějovické diecézi. Dvě tisícovky Kašparů, Melicharů a Baltazarů z jedenapadesáti organizačních míst vykoledovaly celkem 3 870 506 korun.

K úspěšným patřili koledníci Oblastní charity Strakonice, kteří si na své konto připsali 111 378 korun, což je o 38 744 korun více než loni. Dobře si vedla i Farní charita v Boršově nad Vltavou, kde skupinky koledníků vykoledovaly 117 987 korun (o 24 051 korun více než vloni). Rekordmanem Jihočeského kraje je však Farní charita v Prachaticích, jejímž koledníkům se podařilo získat 234 862 korun.

Dobrou zprávou pro Jihočechy rovněž je, že většina vykoledovaných peněz zůstane v místě. „Dvě třetiny z této sumy zůstanou v místech, kde se vykoledovaly, celkem zůstane českobudějovické Diecézní charitě devadesát procent vykoledovaných peněz,“ upřesnila ředitelka diecézní charity Michaela Čermáková.

Užitek ze sbírky budou mít všichni potřební lidé, o které se starají městské, farní i oblastní charity a další střediska českobudějovické Diecézní charity. Téměř dvě třetiny peněz z výtěžku letošní sbírky připadnou na zlepšení života seniorů, protože letos je mimo jiné Rok aktivního stáří.

Dále se z výnosu sbírky zaplatí stávající sociální projekty, které slouží dětem a mládeži, například letní tábor pro děti ze sociálně slabých rodin. Tyto peníze pomůžou i matkám s dětmi bez přístřeší a také mobilní hospicové péči.

Část z této sumy poslouží také na okamžitou pomoc pro obyvatele postižené přírodními katastrofami. Peníze z Tříkrálové sbírky pomáhají také chudým potřebným lidem v Bělorusku, Bulharsku, Rumunsku a Zimbabwe.

„Myslím si, že nejde jenom o vykoledované peníze, i když ty jsou samozřejmě také důležité, ale potěší rovněž i návštěva starých, nemocných a opuštěných lidí, kteří jsou rádi, když je někdo navštíví,“ míní Michaela Čermáková.

Více peněz z Tříkrálové sbírky má ještě jeden velký význam, protože pomůže zmírnit problém s nižšími dotacemi z ministerstva práce a sociálních věcí pro českobudějovickou diecézní charitu v tomto roce.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax
Foto: Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě České Budějovice

Štítky peníze, charita, Tříkrálová sbírka, Oblastní charita Strakonice, Jihočeský kraj, Boršov nad Vltavou, Prachatice, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Mediafax, Bulharsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka budějcké diecéze přinesla nový rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.