Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tragický konec rally. Při nehodě zemřel Budějčák Jan Jinderle

Tragédie zasáhla v sobotu ráno český motoristický sport. Na trati druhé rychlostní zkoušky Rally Příbram zahynul po nárazu do stromu budějcký spolujezdec Jan Jinderle jun., který v poslední soutěži sezony usedl po boku Jiřího Máši. Zatímco pilot vyvázl bez zranění, jeho spolujezdec na místě těžkým poraněním podlehl.

K tragické události došlo pár minut před desátou hodinou. Spolujezdec po nárazu vozu Škoda Fabia R2 utrpěl zranění neslučitelná se životem a zemřel ještě před příjezdem záchranářů, řidič vyvázl bez zranění. Původně tam letěl vrtulník, ale byl odvolán, uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Vojtová.

Podle mluvčí příbramské policie Moniky Schindlové se nehoda stala při uzavřené rychlostní zkoušce nedaleko obce Luh. Závodní vozidlo vyjelo z trati, narazilo do stromu a ten náraz nepřežil dvaadvacetiletý spolujezdec,uvedla Schindlová. Příčinu nehody policie zjišťuje.

Šéf rallyeové komise Autoklubu České republiky Pavel Schovánek ČTK řekl, že na nehodě podle dostupných informací nenesou vinu pořadatelé a její příčina se bude nyní šetřit. Došlo k ní na nenáročném úseku za slunného počasí. Auto z nenadání vybočilo a zastavilo se o strom. Podle informací z GPS jelo rychlostí 125 kilometrů za hodinu, což není nikterak vysoká rychlost, řekl Schovánek. Pořadatelé krátce po nehodě soutěž ukončili. Titul získal Václav Pech, který byl před sedmou soutěží šampionátu v čele pořadí.

Tragická nehoda na devítikilometrovém měřeném úseku mezi Milínem a Bohosticemi je v domácím šampionátu první od loňské série neštěstí, při nichž zemřeli navigátoři Aleš Zimolka (Rallye Český Krumlov) a Bohuslav Ceplecha (Rallye Bohemia) a také jeden z diváků (Barum Rallye).

Letošní sezona se nesla ve znamení zvýšených bezpečnostních opatření, ke kterým se sáhlo zejména po loňské tragédii při listopadové RallyShow Uherský Brod u obce Lopeník na Slovácku, kde závodní vůz zabil čtveřici přihlížejících dívek. V tomto roce poznamenala smrtelná nehoda amatérskou rallyeovou soutěž u Adolfova na Teplicku, kde při Rallye Teplice, jež nebyla akcí Autoklubu České republiky, zemřela čtyřiačtyřicetiletá řidička.

Byla to nešťastná událost, se kterou musíme počítat. Je to podobné, jako když letos zemřelo několik vodáků nebo když se zabije parašutista. Jezdci i spolujezdci do auta usedají s tím, že se něco podobného může stát, uvedl Schovánek.
Za tragických okolností získal šestatřicetiletý Pech už šestý titul a první od roku 2007. Pech do závodu vstoupil vítězstvím v první rychlostní zkoušce, ale v době ukončení soutěže už byl v čele jeho největší rival v boji o titul, mistr Evropy a obhájce celkového prvenství Jan Kopecký.

V Příbrami nebyla odjetý dostatečný počet kilometrů a rychlostních zkoušek, takže se body udělovat nebudou. Z pohledu českého šampionátu tak byla poslední soutěží Rallye Bohemia, potvrdil Schovánek.
Jan Jinderle

Třiadvacetiletý Budějčák Jan Jinderle usedl do soutěžního vozu poprvé před čtyřmi roky, když se zúčastnil jako spolujezdec rallye v okolí jihočeské metropole. Od sezony 2009, kdy se při Českobudějovickém rallyesprintu svezl s Františkem Kolářem ve Škodě Octavia, absolvoval přes třicet závodů v různých šampionátech a díky úspěšnému dokončení většiny z nich získal mezinárodní jezdeckou licenci. Díky ní se mohl Jinderle na přelomu srpna a září postavit s Jiřím Mášou na start 43. Barum Czech Rally Zlín, podniku zařazeného do seriálu mistrovství Evropy. Osudná Rally Příbram měla být pro posádku pomyslným zakončením úspěšné sezony.

Napsal Michael Daněk
Zdroj: ČTK

Štítky Rally, Tragická smrt, Jan Jindrle, rallye, havárie, soutěž, Příbram, Václav Pech, Autoklub České republiky, Barum rallye, Evropa, Škoda Fabia, Rallye Bohemia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragický konec rally. Při nehodě zemřel Budějčák Jan Jinderle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.