Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Thoma: Při schvalování a konání protestu radnice nepochybila

Primátor města Juraj Thoma tvrdí, že českobudějovická radnice nepochybila při schvalování a konání sobotního protiromského shromáždění, které následně přerostlo v potyčky na sídlišti Máj.

Manuál k zákonu o právu shromažďovacím, který vydalo pro v roce 2009 ministerstvo vnitra, však uvádí, že podobné akce lze za určitých okolností zakázat.

„Jsem přesvědčený, že jsme udělali maximum toho, co se udělat dalo, a v tomto směru jsme nic nepodcenili,“ řekl Juraj Thoma.

Při potyčkách mezi policisty a účastníky pochodu bylo na sídlišti Máj zraněno deset osob. Policie zadržela skoro čtyři desítky lidí.

Podle manuálu k zákonu o právu shromažďovacím úřad zakáže takové shromáždění, které v průběhu mimo jiné směřuje k výzvě popírat nebo omezovat osobní, politická nebo jiná práva občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení nebo k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti z těchto důvodů.

„Na náměstí situaci koordinovali dva pracovníci správního odboru magistrátu. Ti by prý možná shromáždění rozpustili, ale dříve tak učinil organizátor, který oficiálně akci ukončil,“ uvedl primátor.

Manuál k zákonu shromažďovacím navíc uvádí důvody, kdy může obec shromáždění zakázat ještě před jeho konáním. Podle primátora však magistrát nezískal prokazatelné a odůvodněné podezření, že v průběhu akce dojde k diskriminačním projevům.

„Pořadatelé splnili všechno, co měli, došlo k několika schůzkám na správním odboru a policisté organizátorům jasně řekli, co se během shromáždění nesmí stát,“ řekl Juraj Thoma.

Připustil, že si není jistý, jestli k ukončení protestu stačí výkřik „černý svině“, který na náměstí někteří účastníci skandovali. „Neumím to posoudit, nejsem právník,“ dodal.

Podle něj hlavní problém nastal při přesunu k Máji a pak na samotném sídlišti. Pochod z náměstí přitom nebyl povolený, dodal primátor. „Jeho účastníci byli dvakrát vyzváni k tomu, aby se rozešli, ale ani jednou neuposlechli,“ zmínil Thoma.

Budějcký primátor nechce hodnotit zásah policie. Dodal, že mu to nepřísluší a nehodlá posuzovat, zda policisté postupovali správně. „Zřejmě si zvolili určitou taktiku, a té se drželi. Ale rozhodně tím netvrdím, že zásah nezvládli. Je pouze otázkou, zda třeba nemohli razantněji postupovat v případě, když někteří účastníci pochodu zdviženou pravicí hajlovali,“ uvedl primátor.

Zdroj: ČTK

Štítky pochod, protest, shromáždění, náměstí Přemysla Otakara II., Juraj Thoma, primátor, sídliště, právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Thoma: Při schvalování a konání protestu radnice nepochybila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.