Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

The Action pro jihočeské školy znovu v Budějcích

Do jihočeské metropole, přesněji na Výstaviště České Budějovice, se minulý čtvrtek po roce vrátil zcela unikátní a netradiční preventivní projekt bezpečnosti silničního provozu - The Action.

Toto multimediální divadelní představení je primárně určeno studentům jihočeských středních škol, tedy budoucím, nebo již začínajícím řidičům.

Ona netradiční forma působení spočívá v divácky silně emotivním zážitku. Při představení se diváci seznámí se životními osudy lidí, kteří se každodenně setkávají s dopravními nehodami. Policista, hasič a zdravotnický záchranář jim popíší nejen svoji práci, ale zejména to, co při práci oni sami prožívají.

Z video záznamu si diváci také vyslechnou příběh matky, které dopravní nehoda vzala to nejcennější, co měla - jejího syna. A na úplný závěr vystoupí mladík, motocyklista, jehož život jednou pro vždy a nezvratně ovlivnila závažná dopravní nehoda.

ČTĚTE TAKÉ: Aby životní příběhy nekončily v černých pytlích. The Action

Jedinečnost představení The Action spočívá v použití typu komunikace, který dokáže teenagery oslovit. Nepoučuje, naopak, vítá je na představení v ´diskotékovém rytmu´. Moderní hudba a excelentní výkon diskžokeje si během chvilky získává všechny diváky v sále.

A když je zábava v nejlepším, šokuje diváky video se záběry vážných dopravních nehod - pestrý a rychlý sestřih toho nejhoršího, co se na silnici může stát, když někdo přecení své schopnosti nebo řídí pod vlivem alkoholu.

„Projekt The Action není postavený na sice poučných, ale pro mladé většinou nudných přednáškách a mentorování. Používá formy multimediálního představení, při kterém je mluvené slovo zakomponováno do silných emotivních prožitků zprostředkovaných nejen drsnými záběry vážných dopravních nehod, ale i uměleckou scénickou produkcí. A mluvené slovo hlavně vychází z úst lidí, kteří vážnou nehodu buď sami zažili, nebo na místě pomáhali jejím obětem,“ vysvětluje Daniel Turnvald, ředitel agentury EuroNet.CZ, která The Action produkuje a dodává: „Často v hledišti vidíme slzy...“

The Action nevyužívá jen audiovizuálních forem komunikace, ale i formy divadelní - scénické, výrazového tance a živých vystoupení účastníků vážných dopravních nehod, například mladých lidí, které dopravní nehoda do konce života připoutala k invalidnímu vozíku.

Ke studentům z jeviště promlouvají také hasiči, policisté a záchranáři. Neříkají jim, co mají či nemají dělat. Každý z nich jen prostě vypráví příběh, který sám zažil: „V autě byli tři mladí kluci, mohlo jim být kolem osmnácti, devatenácti. Ten, co seděl na místě řidiče, měl rozdrcené nohy a vlastně visel hrudníkem na volantu a byl propíchnutý volantovou tyčí. Byl na místě mrtvý. Ten, co seděl na místě spolujezdce, měl rozdrcené ruce i nohy a z hlavy mu tekla krev. Ten byl taky na místě mrtvý. Vlastně ten náraz byl tak prudký, že se s ním utrhla sedačka a toho kluka, co seděl za ním, tou sedačkou doslova rozmačkal...“ vypráví policista Miroslav Borník, který byl první u nehody mladých lidí, zaviněné řidičem pod vlivem alkoholu.

ČTĚTE TAKÉ: Dveře pokoje, které se už nikdy neotevřou...

Tisková zpráva

The Action po roce znovu v Budějcích

Pondělí, 21. října 2013, 17:45

The Action po roce znovu v Budějcích
The Action po roce znovu v Budějcích

Štítky The Action, multimediální představení, nehody, havárie, smrt, zranění, České Budějovice, představení, dopravní nehoda, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

The Action pro jihočeské školy znovu v Budějcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.