Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Temelín je bezpečný, shodují se mezinárodní experti

Temelín funguje v souladu s kritérii Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a nemá žádné zásadní bezpečnostní nedostatky. Takový je hlavní závěr prověrky (mise OSART), kterou na jihočeskou elektrárnu vyslala vídeňská agentura MAAE na základě požadavku české vlády.

Pro Temelín to byla již 26. mezinárodní kontrola. Dvanáct odborníků z osmi zemí po dobu tří týdnů zkoumalo elektrárnu Temelín.

Mezinárodní experti se na Temelíně zaměřili na osm oblastí. Kontrolovali organizaci a řízení, provoz, údržbu, technickou podporu, zpětnou vazbu, chemii, radiační ochranu a systém řízení havarijních stavů.

Získané informace porovnávali s kritérii MAAE a výsledky ostatních elektráren. Minulý týden ve čtvrtek předali vedení elektrárny první předběžné výsledky, které obsahují 11 doporučení a návrhů na zlepšení, ale i šest dobrých zkušeností. Konečnou zprávu budou experti zpracovávat ještě tři měsíce a poté ji předají české vládě, která si prověrku Temelína objednala.

Z předběžných výsledků například vyplynulo, že Temelín by mohl zavést některé nové praktiky například v oblasti řízení prací v kontrolovaném pásmu. Naopak v šesti případech MAAE elektrárnu Temelín vyzdvihuje a bude ji dávat za vzor i ostatním světovým elektrárnám.

„Prověrka splnila naše očekávání, určitě jsme nečekali jen chválu. Od toho tyto návštěvy mezinárodních odborníků nejsou. Jsou k předávání zkušeností v jaderném průmyslu. Jejich doporučení neznamenají, že něco děláme špatně. Je to o tom, jak věci dělat ještě lépe. Končíme pětiletý projekt zlepšování elektrárny (B15T) a připravujeme nový střednědobý plán dalšího našeho rozvoje. Závěry prověrky jsou pro nás cenné a určitě je do tohoto plánu promítneme,“ komentoval výsledky mezinárodní prověrky ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Během jednoho roku odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii prověřili obě české jaderné elektrárny.

„Je pro nás dobrým signálem, že obě naše elektrárny prošly prověrkami se vztyčenou hlavou. Obě udělaly v poslední době velký kus práce. Dukovany se zaměřily na bezpečné zvýšení výkonu a Temelín na provozní stabilizaci. Jaderné elektrárny jsou ale v provozu desítky let. Průběžné zavádění nových metod a využití zkušeností mezi provozovateli jaderných elektráren je klíčem pro neustálé zvyšování bezpečnosti a zlepšování provozních výsledků,“ uvedl Vladimír Hlavinka, člen představenstva společnosti ČEZ a ředitel divize Výroba.

Temelín teď bude mít rok a půl na to, aby doporučení od mezinárodních odborníků uvedl do praxe. V polovině roku 2014 přijedou experti z MAAE opět na jih Čech, aby si ověřili, jak se elektrárna s jejich doporučeními vypořádala.

Poslední mezinárodní prověrku Temelín absolvoval v loňském roce, kdy elektrárnu hodnotilo sedmnáct odborníků v rámci mise WANO (Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren).

„Ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský mě v rámci pravidelné komunikace osobně seznámil s předběžnými výsledky mise OSART a současně mě ujistili, že veškerá doporučení expertního týmu budou realizována. Jihočeský kraj vnímá elektrárnu jako silného, seriózního partnera a v neposlední řadě také významného zaměstnavatele provozujícího bezpečné zařízení. Přesto vítám důkladné, průběžné, hloubkové kontroly bezpečnosti provozu, které pravidelně provádí nezávislé mezinárodní agentury a komise. Domnívám se, že právě takové kontroly jsou velkým přínosem k neustálému zlepšování bezpečnosti provozu atomové elektrárny v našem regionu,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Hejtman současně připomněl, že dlouhodobá spolupráce s temelínskou elektrárnou v oblasti informovanosti a podpory regionu bude i nadále pokračovat podle platných dohod.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, prověrka, testy, bezpečnost, mezinárodní experti, elektrárna, Temelín, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, Vláda ČR, jaderná elektrárna, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, ČSSD, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín je bezpečný, shodují se mezinárodní experti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.