Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Také v Budějcích opět nahradí zvony hrkači

Že se tradice velikonočního hrkání udržuje už jen na vesnicích? Ale kdeže! Klapačky či řehtačky budou k slyšení i v Budějcích, a to od 2. do 5. dubna. Průvod budete moci zahlédnout například na náměstí Přemysla Otakara II. či v ulici Panská.

Přesná trasa bude následující: Piaristické náměstí, Panská, Mlýnská, Hradební, U Černé věže, náměstí Přemysla Otakara II. a zpět přes Krajinskou a Hroznovu na Piaristické náměstí.

Poprvé průvod vyjde na Zelený čtvrtek, tedy 2. dubna, v 18 hodin. V pátek vyrazí již v 8 hodin, poté ve 12, 15 a 18 hodin. V sobotu začne opět v 8 hodin a podruhé vyjde ve 12 hodin. V neděli půjde jen jednou - ve 12 hodin.

Organizátoři upozorňují, že každý den bude mít jiný symbol. Čtvrtek - poslední večeře, pátek - kříže a rakev, sobota - mlha, kouř, neděle - svatba.

A jaký má hrkání (na západě Čech drkání) smysl? Na Zelený čtvrtek se odmlčí zvony, a to až do Velikonoční vigilie. Říká se, že zvony „odlétají do Říma“. A právě hrkání je nahrazuje. Dřevěných výrobků, které slouží k dělání „rámusu“ je hned několik - od malých řehtaček po trakaře a tak dále.

Tradice se na vesnicích také mírně liší. Na některých místech průvod tvoří jen děti. Organizátory jsou ty nejstarší z nich. Chodí po celé obci od křížku ke křížku, kde se modlí. Odměnou jsou jim pak v sobotu vajíčka, dobroty, ale i peníze. Zkrátka, co kdo dá.

Na hrkání v Budějcích bude spolupracovat například Víťa Marčík, David Šmíd - hlavní koordinátor dobrovolníků, tesaři pod  vedením Roberta Malého, školské sestry de Notre Dame či zhruba 100 dobrovolníků, kteří se vystřídají v průvodech.

Štítky hrkači, zvony, velikonoce, České Budějovice, Zelený čtvrtek, Přemysl Otakar II., Víťa Marčík, Černá věž, Česko, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také v Budějcích opět nahradí zvony hrkači  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.