Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svatý Martine, kde jsi nechal bílého koně?

Ačkoliv se říká, že se svatým Martinem dorazí i první sníh, vypadá to, že dnes se tato pranostika nevyplní a nejspíš se tak nestane ani v příštích dnech. Mnoha lidem to ale jistě vadit nebude. Příjezd svatého Martina je totiž krásná tradice, při které se každoročně setkávají děti i jejich rodiče.

Svatý Martin je jedním z nejoblíbenějších svátků druhé poloviny roku. Děti se těší na lampiónové průvody, rodiče na pečenou husu a tatínkové na Svatomartinské víno. Zimu je třeba přivítat s plným břichem!

Průvody se svatým Martinem na koni mají silné kořeny hlavně v německy mluvících zemích, ale stále častější tradicí se stávají i u nás. Jižní Čechy nejsou výjimkou.

Například v Černé v Pošumaví je průvod každoročně součástí Slavnosti sv. Martina. Ta se uskuteční dnes. Celá akce odstartuje v 16.30 hodin před mateřskou školou, odkud průvod vyjde a také se sem posléze vrátí. Děti budou následně na zahradě hledat poklad a rodiče si pochutnají na dobrotách, které na akci přinesou. Velmi rozšířené jsou zde třeba martinské rohlíčky.

Oblíbená je také slavnost v nedaleké Horní Plané, která se od 17 hodin uskuteční v Památníku - rodném domu Adalberta Stiftera.

Jak již bylo řečeno, součástí svátku svatého Martina je také martinská husa. Gurmáni si tak v těchto dnech přijdou na své. V mnoha restauracích nabízí svatomartinské menu. A pokud máte rádi víno, jeďte se podívat třeba do Českého Krumlova, kde startuje Festival vína. Tak ať šmakuje!

ČTĚTE TAKÉ: Gurmánům se sbíhají sliny. Svatomartinské hody jsou tady

Kresba: Wilfred Thompson, Wikipedia

Štítky svatý Martin, svátek, tradice, akce, Adalbert Stifter, Svatomartinské hody, Jihočeský kraj, Pošumaví, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatý Martine, kde jsi nechal bílého koně?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.