Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Válka na Máji: Devětatřicet zadržených, deset zraněných

Několik stovek lidí se dnes po shromáždění na budějckém náměstí, kde se protestovalo proti častým problémům v soužití na sídlišti Máj, vydalo do inkriminované lokality. Policisté se snaží zabránit tomu, aby se dav demonstrantů dostal na místa, kde žije početná romská komunita.

ČTĚTE TAKÉ: Situace na Máji se v průběhu noci zklidnila

23.20: Třicet devět zadržených, deset lehce zraněných, z toho dvě ženy a tři policisté. Takový by měl být konečný účet sobotní války na Máji.

22.00: Podle českobudějovického primátora Juraje Thomy nešlo protestnímu shromáždění na náměstí zabránit. Město nemůže podobné akce zakázat. „Organizátoři mají pouze oznamovací povinnost, a tu splnili,“ řekl primátor. Fakt, že se shromáždění změnilo v pochod a následné střety s policisty, ho překvapil. Podle něj situace na sídlišti není tak dramatická, jak by se prý mohlo zdát.

„Čas od času to vybublá v nějaký problém. Ale Máj rozhodně není Chanov nebo jiné problémové sídliště v republice. Všichni víme, že tady žije početná skupina romských spoluobčanů, kteří mají úplně odlišný životní rytmus a chovají se jinak než většinová populace, což samozřejmě rozpaky a napětí vyvolává. Ale dlouhodobý brutální konflikt tady neexistuje,“ uvedl Juraj Thoma.

20.35: V těchto chvílích policisté zajistili již 28 osob. „Jednání osob zúčastněných se pochodu je zadokumentováno a právní kvalifikaci protiprávního chování vyhodnocujeme. Po stanovení odpovědnosti jednání jednotlivých osob bude dále postupováno dle závažnosti porušení zákona. Při zásahu došlo ke zranění třech policistů, kteří jsou na ošetření v českobudějovické nemocnici,“ konstatovala policejní mluvčí Lenka Holická.

V terénu je stále několik stovek policistů, městských strážníků, policistů antikonfliktního týmu, kteří budou dále zajišťovat veřejný pořádek a bezpečnost obyvatel. K dispozici je stále vrtulník Policie České republiky.

19.45: Konflikt si zatím vyžádal devět zraněných osob, z toho dva jsou policisté. „Jedná se o lehká zranění, většinou tržné rány. Na místo jsme vyslali další dvě výjezdové posádky, jelikož frekvence zásahů značně narostla,“ informovala Budějckou Drbnu mluvčí ZZS Jihočeského kraje Petra Kafková.

Městem v těchto chvílích letí informace, že muž napadený na druhém videu pod tímto článkem údajně zemřel. Jak Budějcké Drbna potvrdili policisté i záchranáři, žádné úmrtí neevidují, tudíž se jedná o fámu.

18.20: „Zákrok stále probíhá. Obě dvě skupiny, jak pochod městem, tak i shromáždění na Máji, se nám v součinnosti s městskou policií podařilo oddělit. Štáb jede v současné chvíli naplno, na místě je krajská pořádková jednotka, k dispozici máme policejní vrtulník, hodně práce odvádí také policisté z antikonfliktního týmu. Ti se snaží účastníky obou akcí upozorňovat na jejich jednání, případně informují o tom, kam je bezpečné jít. V terénu jsou desítky a desítky policistů,“ informovala Budějckou Drbnu mluvčí Policie ČR Lenka Holická.

Někteří účastníci nepovoleného pochodu zamířili z náměstí přes Husovu třídu a Branišovskou ulici a zastavili se na ulici Jaroslava Bendy. Tam také došlo k prvnímu střetu mezi pořádkovou službou a protestujícími. Na místě bylo více než tisíc lidí a několik desítek policistů. Máj vypadal jako bojiště!

„Pochodující účastníci shromáždění házeli na policisty kameny, láhve, převrhli několik plastových kontejnerů a podle dosud zjištěných informací došlo k poškození několika vozidel zaparkovaných v ulicích sídliště Máj,“ řekla mluvčí Policie ČR Lenka Holická.

Policisté se pokoušeli dav vytlačit dál od sídliště Máj. Používají například výstražné granáty. Protestující po nich zase hází kameny a zapálili popelnici. Podle informací Budějcké Drbny se do protestů zapojili neonacisté.

„Naše shromáždění skončilo před 17. hodinou na českobudějovickém náměstí. To, co se děje v ulicích města, nemá s naší aktivitou nic společného a ani to nemůžeme nijak ovlivnit,“ řekl pořadatel dnešní akce Michal Choura.

První problémy nastaly právě už při protestu na náměstí, když někteří provolávali rasistická hesla, jako „Čechy Čechům“ nebo „Černý svině“. Jak řekl Michal Choura, akce neměla mít žádný rasistický podtext.

Pořadatelé tvrdí, že protestem chtěli jen poukázat na potíže soužití početné komunity sociálně slabších, jejíž většinu tvoří Romové a která na sídlišti žije. Reagují tím na nedávný incident na Máji.

Na sídlišti Máj se dnes po poledni konalo Shromáždění za lepší sousedské vztahy. Pořádalo ho občanské sdružení Konexe společně s místní romskou komunitou. Akce se účastnilo několik desítek lidí a celou dobu probíhala v poklidu.

Budějcká Drbna žádá všechny čtenáře, aby diskutovali věcně a pokud možnost bez vulgarismů. V opačném případě může být diskuze uzamčena.

Na textu spolupracovali ČTK a Pavel Kacerovský
Autoři videí: Adéll Cinklová, Monika Růžičková a Otta Kovařík

Protest kvůli problémům v soužití s Romy

Sobota, 29. června 2013, 18:45

Protest kvůli problémům v soužití s Romy
Protest kvůli problémům v soužití s Romy

Štítky protest, shromáždění, náměstí Přemysla Otakara II., protest proti nepřizpůsobivým, sídliště, květen, komunita, Drbna.cz, Juraj Thoma, Policie České republiky, Jaroslav Benda, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Nemocnice České Budějovice, Čes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniela Kysela

za ty nejvetsi zebraby,a to jsem procestovala obravdu hodne,rasisticky zebraci kteri kam prijdou,kradou a profici jsi rikaji lhari.JE MI VAS OPRAVDU LITO

Sobota, 29. června 2013, 21:09Odpovědět

Daniela Kysela

Ty Jaroslave, Terezo vy jste opravdovi cesky svine ,jak je znamo jste vy CESI na celem svete povazovany

Sobota, 29. června 2013, 21:06Odpovědět

Válka na Máji: Devětatřicet zadržených, deset zraněných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.