Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sobotní závod veteránů zaplnil vesničky a okresky

Silnice směrem z Budějc na Týn nad Vltavou spíše připomínala parkoviště. Autokemp Křivonoska se zase proměnil v jedno z největších muzeí automobilových a motocyklových veteránských skvostů. V sobotu 5. května byla totiž na programu mezinárodní veteránská rallye Křivonoska, která nemá, co do počtu účastníků, v republice obdoby.

A co víc, v muzeu většinou na nic nesmíte ani sahat, na Křivonosce si historické skvosty osahat můžete, uslyšíte klapat staré motory a v neposlední řadě ty motory i ucítíte. Šedomodrý kouř s vůní oleje se tak nad rybníčkem v autokempu vznášel už od rána. Před jedenáctou dopolední se chopil startovací vlajky i krajský radní Václav Král a závod mohl začít.

Jak se stává už tradicí, prostory startu a výjezd z kempu zase obklopily stovky přihlížejících a mávaly závodníkům v historických vozidlech a oblečcích. Velký aplaus pokaždé sklidily hodně staré stroje, o které rozhodně nebyla nouze. Jako například automobil Renault z roku 1903, tedy sto devět let starý! Rozruch způsobil i obrovský červený americký koráb, který poháněl osmiválcový motor o obsahu čtrnácti litrů. Je jen škoda, že do textu nemohu přenést ten ohlušující zvuk, nádhera!

Hned na výjezdu z kempu čekala u silnice první zkouška. Tady museli řidiči přesně zastavit kolem či sajdkárem ve vymezeném čtverečku. Čím dál od středu, tím více trestných bodů. „Já ani nevím, kde mám konec kapoty, natož kolo,“ usmíval se řidič ve sportovním volvu rudé barvy.

Pak už se kolona klenotů na kolech vydala směrem na Purkarec. Prudký sjezd do vorařské obce přidělal pár vrásek na čele hlavně řidičům řemenových motocyklů a hodně starých aut. V Purkarci čekaly na závodníky další disciplíny, odtud už veterány směřovaly po klikatých cestách a mezi krásnými vesničkami směrem na Bechyni.

Ještě před samotným bechyňským náměstím ale museli účastníci rallye zdolat veliký kopec od řeky Lužnice. Pak už se jen stroje vystavily. Do akce taky přišly fotoaparáty a desítky přihlížejících, samotní závodníci zamířili do místních restaurací na oběd.

Z Bechyně trasa Křivonosky vedla zase zpátky k Hluboké nad Vltavou, a to před Týn nad Vltavou. I tady museli závodníci plnit záludné úkoly pořadatelů. „Kolik tam bylo těch lichých čísel a jaký byl výsledek?“ ptali se veteránisté mezi sebou na jeden z úkolů.

Od Týna čekalo na historická vozidla jedno nemilé překvapení – počasí. Obloha už slibovala proudy vody dlouho dopředu, a tak většina účastníků pořádně promokla. Na trase tak přibývalo zastávek autobusů, kam se schovávali před nepřízní počasí hlavně motorkáři.

Cíl byl už ale nedaleko, šachovnicový praporek zavlál na náměstí v Hluboké nad Vltavou. Pak se již všichni odebrali zase do autokempu Křivonoska. Večer se vyhlásily výsledky a na řadu mohla přijít zábava.

Veteran rallye Křivonoska 2012

Neděle, 6. května 2012, 12:45

Veteran rallye Křivonoska 2012
Křivonosku odstartoval 1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje Václav Král

Štítky Týn nad Vltavou, České Budějovice, Václav Král, Renault, veterán, Bechyně, Hluboká nad Vltavou, Volvo Cars, Purkarec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobotní závod veteránů zaplnil vesničky a okresky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.