Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sobotní protest má upozornit na problémy sídliště Máj

Na problémy českobudějovického sídliště Máj má upozornit sobotní protestní akce, která se uskuteční od 16 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. Její pořadatelé chtějí poukázat na potíže soužití početné komunity sociálně slabších, jejíž většinu tvoří Romové a která na sídlišti žije.

Organizátoři protestní shromáždění svolávají jako reakci na páteční incident. Při něm se prý na sídlišti Máj mělo dostat do konfliktu na dětském hřišti několik dospělých.

„Na sobotní akci jsme pozvali i českobudějovického primátora, který nás dnes přijal. Podle něj však situaci kolem sídliště Máj zveličujeme,“ řekl agentuře ČTK jeden z pořadatelů Michael Choura.

Při pátečním konfliktu na sídlišti, který začal rozmíškou mezi dětmi a následně přerostl v potyčku mezi rodiči a kolemjdoucími, zasahovala i policie. Ta případ vyšetřuje jako podezření z výtržnictví.

Sídliště Máj patří k lokalitě, kde žije vysoký počet sociálně slabých rodin i jedinců. Velkou část z toho tvoří romská komunita.

„Páteční konflikt je pouze výsledkem špatné politiky města, kraje i státu. Sociální i ekonomická situace je u řady obyvatel skutečně zoufalá a všichni před tím jen strkají hlavu do písku,“ řekla bývalá budějcká zastupitelka Marie Paukejová, která dlouhé roky na Máji žije.

Největší sídliště v Českých Budějovicích, kde bydlí zhruba pětina obyvatel města, patří mezi lokality, v níž si nikdo nechce koupit byty. Ceny tamních objektů jsou podle realitních kanceláří výrazně nižší než v jiných částech města.

Na začátku 90. let minulého století na Máj byli přestěhováni lidé po privatizaci a restituci lukrativních domů v centru města. „Obávám se, že těch konfliktů bude přibývat. Jen si říkám, aby při nich nezačala téct krev,“ dodala Paukejová.

Konání sobotní akce nahlásili pořadatelé na magistrátu města. Informaci o chystaném shromáždění jsme od pana primátora obdrželi a ve spolupráci s městskou policií budeme připraveni v případě narušení veřejného pořádku na vzniklou situaci reagovat,“ řekla jihočeská policejní mluvčí Lenka Holická.

Zdroj: ČTK

Štítky protest, shromáždění, náměstí Přemysla Otakara II., protest proti nepřizpůsobivým, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fuk

Tomáš Fuk
Je pravda, že radnice má na neutěšeném stavu na sídlišti Máj svůj nemalý podíl:
- sestěhování problémových obyvatel z centra na sídliště, aniž přijala jakékoliv opatření k posílení bezpečnosti stávajících obyvatel. Služebny policie se objevily až pár let později....
- medializace a zveličování problémů s cílem dosáhnout na dotace pro zanedbaná sídliště
- snahy o zahušťování zástavby na úkor zeleně i parkovacích ploch plánováním multifunkčních domů, proti kterým se zvedla vlna odporu, která vedla ke svolání mimořádného zastupitelstva, kde byly snad konečně pohřbeny
- snaha vnutit obyvatelům čtyřproudový průtah ulicí M. Horákové s šestimetrovými protihlukovými stěnami, vydávaný jako součást revitalizace sídliště, který aktivizoval občany k protestům
- s tím související lavírování o rozsahu výkupu pozemků pro potřebnou spojku se sídlištěm Vltava, kdy místo aby radnice poslouchala přání občanů, navrhuje vykoupit pozemky v rozsahu pro původní čtyřproud s tím, že se zatím udělá půlka a až obyvatelé poleví, dostaví se zbytek (alespoň tak to bylo prezentováno na zastupitelstvu loni v květnu)
- prodej pozemků pro komerční výstavbu, ==> souhlas se zahušťováním výstavby v rozporu s územním plánem a jeho dodatečné úpravy.
- pronájem pozemků za 10 let k aktivitám, které s ohledem na výši vstupného asi nebudou tím, co zkvalitní vyžití obyvatel firmě, za kterou stojí poradce čelného představitele města
- postupná likvidace původních hřišť, aniž jsou plnohodnotně nahrazována novými (a ponechání osudu těch, které postavil někdo jiný { "Opávka" u školy}
- letos se na části sídliště poprvé sekala tráva až 6. června

Dvacet tisíc obyvatel přestavuje solidní okresní město, které má - na rozdíl od Máje, za sebou celou "okresní" infrastrukturu.
A co mají obyvatelé Máje ? Pocit, že pro radnici jsou občany druhé kategorie, něco jako potížisté, kteří brání jejich skvělým plánům.
Takže důvodů, proč nebýt spokojený s přístupem radnice k Máji není málo.
Ale páteční konflikt na hřišti se mohl stát prakticky kdekoliv, tak nevím, zda jeho medializace a svolaná demonstrace není opět kouřová clona, která má zakrýt něco, se na Máji chystá nebo tomu vytvořit vhodný rámec....{Vzpomeňte na "zbitého" kluka z Břeclavi...}

Čtvrtek, 27. června 2013, 21:45Odpovědět

Patrik Hyka

díky za ty komentáře lidičky. Já na Máji sice nežiju a musím říct, že jsem se i jednu domu těch nepřizpůsobivých zastával... Jóó, to už je dávno. Na Máji stačí se jen projít přes den Volfovkou a nejen tam a člověk má strach aby nediostal po hubě. V noci byvh tam jít nechtěl. Je fakt, že pan primátor, ač si ho vážím, asi nopravdu neví o čem mluví. Netřebas kupovat si byt na Máji, to jen vyhodí prachy. Ať si pan primátor byt na Volfovce na měsíc pronajme, nastěhuje si tam svoje děti a manželku a užije si zveličovanou atmosféru našeho poklidného sídliště. Ať jezdí do práce MHD z Bendovky bo z konečné. Já tam na Máji pracoval o obchodě, vím čeho jsou schopní. V sobotu se na to náměstí přijdu podívat a pevně věřím, že pan primátor se někam nezamkne a že přijde něco pěknýho povědět.

Čtvrtek, 27. června 2013, 11:25Odpovědět

pepa Nos

Nezlobte se ale na tohle musím reagovat a přidat se k většině příspěvků .Ono vybudovat hřiště pro všechny je jedna věc .Jedno takové tu máme na fotbal.Ale tam se normální děti nedostanou , protože tí opálení ho obsadí a i když si tam naše děti přijdou zakopat s míčem tak se na ně vrhne banda nepřízpůsobivých a doslova vykopou je od tud pryč a to takovým způsobem že je musí odvézt sanitka.Bohužel patříme mezi ty , kteří s Tím mají osobní zkušenost podobnou pátečnímu incidentu, kdy mašeho syna napadli a zmlátili jen proto , že neměl cigarety,penize ani mobil.Bohužel policie v tomto případě nezmůže vůbec nic, protože útočníkům nebylo ještě patnáct let.Fakt super.A to se tu děje několikrát do týdne.Ještě si pane primátore myslíte že situaci na Máji zveličujeme?Kupte si tu byt a můžete si to zkusit tady bydlet když podle Vás situace není tak hrozná.Až budete chodit denně do práce s kruhama pod očima z nevyspání, protože Vám někdo hraje na kytaru pod okny , třeba změníte názor.A to nevyspání to je jen zlomek toho co se tu děje.

Středa, 26. června 2013, 21:30Odpovědět

Sobotní protest má upozornit na problémy sídliště Máj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.