Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sněhové podmínky se do víkendu ve skiareálech zlepší

Sněhové podmínky se ve skiareálech na jihu Čech na víkendové lyžování zlepší. Už dnes se začalo ochlazovat a teploty pod bodem mrazu dovolí provozovatelům vyrábět technický sníh. Přírodního ale na Šumavě podle meteorologa Gustava Sysla příliš nenapadne.

Všechny vleky jedou na Kramolíně v Lipně i na Zadově. Turisté ubytovaní na české straně Šumavy mohou zavítat i na rakouské sjezdovky Hochficht a Sternstein, kde je sněhu více.

Téměř šest kilometrů sjezdových tratí si mohou užít lyžaři ve Skiareálu Lipno. V provozu jsou sjezdovky Jezerní, Promenádní, Školní, Dámská a Pánská. Funguje také dětské výukové hřiště se třemi pojízdnými koberci.

„V prosinci jsme dokázali vyrobit díky našemu dobrému zasněžovacímu systému dostatečné množství sněhu, také proto jedeme pořád ve stejném rozsahu jako na začátku sezony, tedy i s nočním lyžováním do 21 hodin,“ řekl ČTK mluvčí společnosti Lipno Servis Jiří Falout.

Pro děti jsou připravené svahy na bobování i sáňkování. Lyžování mohou turisté kombinovat s výstupem na Stezku korunami stromů nebo s návštěvou Aquaworldu Lipno.

„Na Zadově klesly teploty pod nulu a drobně sněží, v noci začneme opět zasněžovat,“ uvedl Petr Vondraš ze zadovského areálu. Na sjezdovkách leží až 40 centimetrů sněhu. Pro běžkaře je upravená tříkilometrová stopa Zadov - Pláně. Lyžuje se i večer.

Turisty do areálu denně vozí místní skibus, o víkendu pak i z Vimperku, Českých Budějovic a Českého Krumlova. Jede až na Kvildu, kde je momentálně nejvíce sněhu - kolem půl metru. Tamní svah je ale vhodný pro začátečníky a děti.

Obleva se v minulých dnech nevyhnula ani příhraničním rakouským střediskům Hochficht a Sternstein, která jsou hojně navštěvována českými lyžaři.

„Nejlepší sněhové podmínky na Šumavě panují na Hochfichtu nedaleko Lipenského jezera. Obleva tam napáchala nejméně škod, a proto je stále otevřeno přes 18 kilometrů sjezdovek a v provozu jsou všechny lanovky a vleky,“ zmínil Martin Řezáč ze společnosti Lipno - Marketing.

Čeští řidiči si mohou zkrátit cestu o 25 kilometrů díky převozu přes nezamrzlé lipenské jezero v Horní Plané. V areálu Schöneben je momentálně upravována pouze pětikilometrová stopa pro běžkaře. Ve skiareálu Sternstein nedaleko Vyššího Brodu jsou sněhové podmínky horší, láká proto na zlevněné ceny a chystá se zasněžovat.

Zdroj: ČTK

Štítky lyžování, jižní Čechy, lyžařské areály, zasněžování, zimní sezona, Šumava, sjezdovka, Vodní nádrž Lipno, Česko, Hochficht, Zadov, LIPNO SERVIS, Martin Řezáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhové podmínky se do víkendu ve skiareálech zlepší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.