Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Situace na Máji se v průběhu noci zklidnila

Nepokoje na budějckém sídlišti Máj, kde v sobotu došlo k řadě potyček mezi policisty a účastníky protiromského shromáždění, v noci na neděli ustaly. Situace v lokalitě se zklidnila. Policie přesto zůstává nadále na místě.

„Během dnešního dne vedoucí opatření sepíše záznam a podle něj budeme znát přesný stav zjištěného protiprávního jednání,“ řekl mluvčí Policie ČR Milan Bajcura.

ČTĚTE TAKÉ: Válka na Máji: Devětatřicet zadržených, deset zraněných

Konflikt na sídlišti vypuknul v sobotu po 17. hodině, kdy se k Máji přesunulo několik stovek účastníků protiromského shromáždění. Účastníci pochodu se nejprve zastavili v ulici Jaroslava Bendy. Tam se také poprvé střetli s pořádkovou službou.

Ulicemi Máje pochodovala i řada místních obyvatel, kteří vyjadřovali svou nespokojenost s poměry na sídlišti. Konflikty mezi demonstranty, při nichž policisté použili mimo jiné i slzný plyn, trvaly několik desítek minut. Zhruba po třech hodinách se situace zklidnila.

Většina ošetřených měla lehká zranění typu tržných a řezných ran způsobených střepy nebo gumovými projektily. „Dva muži utrpěli středně těžké zranění - otřes mozku po zásahu letícím předmětem,“ uvedla mluvčí záchranné služby Petra Kafková.

„Za všechny romské spoluobčany bych chtěl poděkovat Policii České republiky za včerejší zastání v Českých Budějovicích na sídlišti Máj,“ napsal do redakce Budějcké Drbny v neděli odpoledne Richard Daňo.

Sobotní zákrok očima Policie ČR

„Během sobotních nepokojů jsme zajistili 39 osob, ve 32 případech se jedná o přestupkové jednání, v dalších sedmi policisté zahájili úkony trestního řízení, a to pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě,“ řekla v neděli odpoledne mluvčí Policie ČR Lenka Holická.

Primárním úkolem policie bylo zabránit střetu účastníků dvou shromáždění, což se podařilo. Do akce bylo nasazeno několik desítek policistů včetně Antikonfliktního týmu, pořádkových jednotek jak kraje Jihočeského, tak i Plzeňského a speciální pořádkové jednotky z Prahy. K dispozici byl také vrtulník Policie ČR, který pomáhal situaci monitorovat ze vzduchu, nápomocni byli samozřejmě i městští strážníci Českých Budějovic.

„I v dalších dnech bude v lokalitě sídliště Máj zvýšená hlídková činnost, samozřejmě ve spolupráci s Městskou policií České Budějovice,“ informovala Budějckou Drbnu Holická.

Na textu spolupracovali ČTK a Pavel Kacerovský

Protest kvůli problémům v soužití s Romy

Sobota, 29. června 2013, 18:45

Protest kvůli problémům v soužití s Romy
Protest kvůli problémům v soužití s Romy

Štítky nepokoje, sídliště Máj, České Budějovice, Policie ČR, sídliště, květen, policie, Policie České republiky, Jaroslav Benda, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace na Máji se v průběhu noci zklidnila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.