Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Samsonova kašna se po 24 letech dočká úprav

České Budějovice plánují upravit jednu ze svých dominant - Samsonovu kašnu na náměstí Přemysla Otakara II. Jednalo by se především o vylepšení technologie úpravy vody. Současné zařízení má totiž podle primátora Juraje Thomy své nejlepší roky za sebou a úpravy nutně potřebuje.

Poslední velká rekonstrukce kašny proběhla v roce 1990. Tehdy došlo k výměně soch za kopie z odolnějších materiálů. Originály jsou v současné době k vidění v přízemí radnice.

„Počítám, že v březnu bude zahájeno stavební řízení a hned poté dokončen projekt nezbytný pro stavební povolení. Nejpozději do konce léta by mohlo být vypsáno výběrové řízení na dodavatele stavebních prací i technologie,“ upřesňuje náměstek primátora Kamil Calta.

Samotné úpravy Samsonovy kašny, pokud nedojde k žádným problémům, by mohly začít v září, aby bylo hotovo ještě před zimou.

Celý projekt hodlá město  financovat z vlastního rozpočtu, konkrétně z peněz ušetřených na levněji vysoutěžených zakázkách. „Pokud nebudou stačit, využijeme pravděpodobně rezervy,“ dodává Calta.

Samsonova kašna je ozdobou českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. a patří k jedné z největších barokních kašen v Evropě. Postavena byla v letech 1721 až 1727 a patří vedle Černé věže k městským symbolům.

Štítky Samsonova kašna, České Budějovice, úpravy, vylepšení technologie úpravy vody, kašna, Juraj Thoma, Přemysl Otakar II., Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samsonova kašna se po 24 letech dočká úprav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.