Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Proti Temelínu přijeli protestovat Rakušané

Desítky rakouských odpůrců atomu. Oproti tomu desítky odborníků na jadernou energii. Takže tak jako tak debata prostě sršet musela, o ostřejší výměny názorů nebyla nouze. V pátek 22. června se totiž v budějcké Sportovní hale konala veřejná konference k vlivu dostavby Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí (EIA).

„My zde vyjadřujeme svůj nesouhlasný názor. Česká republika by se podle nás měla zaměřit na úspory energie a moderní technologie. Ať už je to zateplování budov, tak i ve firmách a závodech uplatňovat nejmodernější technologie při šetření energie. Co se týká samotné výroby elektrické energie, chceme, aby se maximálně využívaly obnovitelné zdroje. Kde je to ekonomicky zajímavé, využívat biomasu, využívat více vodní sílu,“ říká za jihočeskou kandidátku Strany zelených Karol Lesný.

„Sluneční energie se sice nyní dostala tam, kam se dostala v rámci fotovoltaických elektráren. Ale pořád je zde spousta prostoru využívat Slunce na rodinných domcích, supermarketech, továrnách a podobně. Ohledně Temelína samotného – musíme si ujasnit, že se nejedná o dostavbu, ale o zcela novou stavbu, protože jsou zde úplně nové technologie a nové typy reaktorů. Teď nenavrhujeme zrušení Temelína, ale jsme proti jeho rozšiřování,“ dodal lídr jihočeské kandidátky.

Také uvnitř samotné haly byli odpůrci energie získávané z jádra. Dopoledne se vesměs jen shrnovala vyhodnocení procesu EIA a projednávaly se jednotlivé body, kterým pak především lidé z Rakouska moc nevěřili.

Rakušané houfně tleskali, když se rozmluvil jejich ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich. Ten rozhodně nepřekvapil. Rakousko bylo, je a nadále bude proti výstavbě jaderných elektráren a proti rozšiřování Temelína. Podle jeho slov, v případě havárie, na to doplatí i Rakušané.

Česká vláda i vedení Jihočeského kraje však dostavbu Jaderné elektrárny schvaluje. Koneckonců, už tehdejší komunistický režim počítal, že v Temelíně budou od začátku čtyři bloky a tedy osm věží. Pokud půjde vše podle plánů, začít stavět by se mělo v roce 2017.

Štítky Temelín, energie, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, Strana zelených, Rakousko, Nikolaus Berlakovich, Slunce, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti Temelínu přijeli protestovat Rakušané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.