Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prezidenty vítali Budějčáci s velikým nadšením

Návštěvou prezidenta České republiky Miloše Zemana žily v pondělí České Budějovice. Aby ne, nejvyšší hlava státu se po krajské metropoli neprochází každý den. Jaké prezidentské návštěvy v minulosti zaznamenaly největší humbuk?

Pamětníci by jistě zmínili prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který se v prosinci roku 1918 vracel přes České Budějovice do své vlasti. Byla to tehdy veliká událost!

Ačkoliv nadšení lidé vítali Masaryka již v Horním Dvořišti, první veřejné vystoupení učinil prezident právě v Českých Budějovicích. Stalo se tak 20. prosince na hlavním náměstí a projevu přihlížel obrovský dav občanů.

Zajímavostí je, že Masaryk tehdy přespal přímo ve svém salonním voze. Druhý den se mimo jiné ještě zastavil ve Veselí - Mezimostí či v Táboře. Masarykova návštěva Českých Budějovic zůstane navždy nesmazatelným a významným historickým okamžikem!

Platí to i pro Horní Dvořiště, které po prezidentovi v roce 1924 pojmenovalo svoji školu. Název samozřejmě dlouho nevydržel - diktaturám, které v Čechách zavládly, taková oslava demokracie příliš nevoněla. V roce 1998 se ale škola k původnímu názvu vrátila a dodnes tak Masarykův příjezd připomíná.

Významným mezníkem byla také návštěva Edvarda Beneše v roce 1937. Prapory, květiny, vyzdobené domy... Město se na svého prezidenta připravilo opravdu ve velkém. Stejná situace byla i v jiných jihočeských městech, které tehdy Beneš navštívil. Veliké nadšení zavládlo třeba ve Vyšším Brodě.

Mladší ročníky nejspíš jen tak nezapomenou na Václava Havla, který do Českých Budějovic přijel v roce 1990. I tehdy bylo náměstí totálně natřískané a nálada vskutku slavnostní.

ČTĚTE TAKÉ: Zeman dostal na uvítanou cestovní pas a sklenku Budvaru

A co vy? Na jaké prezidentské návštěvy dodnes vzpomínají vaše babičky či rodiče? Jaké prezidenty jste vy osobně viděli na vlastní oči? Podělte se s námi v diskuzi.

Foto: www.muzeumtgm.cz

Štítky prezidentské návštěvy, České Budějovice, Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, Václav Havel, návštěva, Miloš Zeman, Česko, Horní Dvořiště, Budějovický Budvar, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidenty vítali Budějčáci s velikým nadšením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.