Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přemnožené potkany má vyhubit plošná deratizace

Budějcká radnice na čtvrtečním zasedání zastupitelstva nařídila kvůli enormnímu výskytu potkanů na území krajského města celoplošnou deratizaci, která bude trvat od 27. září celý nadcházející měsíc a podílet se na ní musí úplně všichni majitelé nemovitostí na vlastní náklady.

„Každý majitel nemovitosti je z platné legislativy povinen zamezit šíření infekcí, a vzhledem k tomu, že hlodavci jsou zdrojem infekčních onemocnění a jejich přemnožení může ohrozit veřejné zdraví, musí deratizaci provést,“ říká náměstek primátora Kamil Calta.

Celoplošné hubení v krátkém časovém období v součinnosti vlastníků nemovitostí podle stanoveného harmonogramu by mělo být účinné.

„Proto je třeba položit návnady v době od 27. září do 27. října 2014. Nástrahy majitel zakoupí a sám je umístí ve svých nemovitostech, nebo si je objedná u odborných firem. Doklad o zakoupení je nutno si uschovat do konce letošního roku pro případnou kontrolu,“ dodává náměstek. Jed na potkany lze pořídit řádově za několik desítek korun.

Pravidelné podzimní a jarní lokální deratizace se týkaly vždy jen některých částí Budějc, v nichž se nacházely objekty v majetku města. Potkani se však vždy dokázali přesunout na jiné místo a navíc díky svým reprodukčním schopnostem se jejich počet během krátké doby výrazně zvýšil.

„Zaznamenali jsme řadu podnětů od lidí, kteří nás informovali o výskytu potkanů na různých místech města,“ potvrdila mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Deratizovány tedy budou všechny objekty a plochy včetně teplovodů a kanalizačních šachet. Pokud majitelé neumístí návnadu sami, musí ve stanovené době zajistit pracovníkům specializované firmy zpřístupnění objektu jak při kladení nástrah, tak při kontrolní či koordinační činnosti. Jejich povinností bude i následný úklid zbytků jedů či uhynulých hlodavců.

Vlastníci objektů si mohou zvolit firmu s oprávněním poskytovat deratizační služby podle vlastního uvážení s podmínkou, že dodrží stejné podmínky jako českokrumlovská firma Deradez, která je pověřena městem České Budějovice, zejména pak stanovený termín.

„Porušování tohoto nařízení bude posuzováno jako přestupek podle zákona o přestupcích, pokud se nejedná o trestný čin. Právnická osoba a podnikatel, který poruší ustanovení této vyhlášky, může dostat pokutu v souladu se zákonem o obcích,“ vyjmenovává možné sankce Kamil Calta.

Dodržování ustanovení vyhlášky bude kontrolovat městská policie, pracovníci odboru správy veřejných statků a odboru ochrany životního prostředí Statutárního města České Budějovice.

Foto: Reg Mckenna, Wikipedia

Štítky deratizace, plošná deratizace, České Budějovice, potkani, nemovitost, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přemnožené potkany má vyhubit plošná deratizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.