Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Předseda vlády označil povinné sKarty za mrtvý koncept

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) zahájili jednání s Českou spořitelnou, aby sKarty nemusely být povinné. Jednání jsou velmi vstřícná a návrh na povinné sKarty lze na jejich základě označit za mrtvý, řekl v úterý Nečas na tiskové konferenci.

Velké téma posledních měsíců a jedna z priorit nové ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové, sKarty, byly diskutovaným motivem úterní tiskové konference šéfky resortu a premiéra Nečase. Ministerský předseda potvrdil, že stále trvá na dobrovolnosti sKaret a jednání nasvědčují tomu, že by se jeho přání mohlo naplnit.

„Kdyby se absolutně nic nezměnilo na smluvním zavádění sKaret, musely by být povinné. To platí. Ale protože máme oba s paní ministryní stejný názor na dobrovolnost sKaret, už jsme zahájili jednání, která jsou velmi vstřícná. Chtěl bych velmi ocenit přístup České spořitelny, která má zájem na funkčním systému. Například by do hry mohl vstoupit i další provozovatel. Návrh na povinné sKarty lze na základě těchto jednání označit za mrtvý,“ oznámil v úterý Petr Nečas.

Müllerová podotkla, že jednání si ještě vyžádají čas, pevnější obrysy dohody by měly být známy do dvou týdnů. „Prosím, dopřejte nám čas. My jednáme a musíme se pohybovat v rámci smluv. Ale otvírá se prostor pro to, abychom tyto věci uspokojivě vyřešili,“ doplnila Nečasova slova.

Ministryně práce a sociálních věcí zároveň lidem doporučila, aby sKarty přebírali. „Pokud si kartu nevyzvednou, zatím pozastavujeme výplatu sociálních dávek, tedy nevyplácíme. Ale že by dotyční o tyto dávky přišli, to nepředpokládám. Výklad ministerstva je takový, že pokud jsem vyzván k převzetí sociální karty, mám povinnost si ji vyzvednout, a tím pádem mám volný průchod pro výplatu sociálních dávek,“ vysvětlila.

Proti povinným sKartám a sankcím za nevyzvednutí se v úterý ozval ombudsman Pavel Varvařovský. „Jako veřejnému ochránci práv mi nepřísluší hodnotit technologické aspekty či ekonomické přínosy sKarty. Jsem však přesvědčen, že by stát měl respektovat zákony. Pokud se příjemce dávky z jakéhokoli lidsky pochopitelného důvodu rozhodne sKartu odmítnout, není možné, aby mu stát svévolně výplatu dávky zastavil,“ konstatoval ombudsman.

Napsali Katerina Surmanová a Filip Nachtmann, Mediafax

Štítky SKarta, Petr Nečas, Ludmila Müllerová, jednání, ministr práce a sociálních věcí České republiky, Česká spořitelna, ODS, TOP 09, Pavel Varvařovský, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předseda vlády označil povinné sKarty za mrtvý koncept  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.