Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před sezonou rybáři vysadí 30 tisíc pstruhů a sivenů

Jihočeští rybáři se chystají na zahájení lovecké sezony. Do pstruhových revírů do úterý vysadí téměř 30 tisíc pstruhů duhových, sivenů a pstruhů obecných. Všechny ryby mají lovné míry, takže úspěšní rybáři si je mohou od 16. dubna donést domů. Jsou mezi nimi i čtyřkilové kusy.

Jak řekl hospodář jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu Milan Hladík, na uplynulý víkend byl vyhlášen generální úklid břehů řek a vodních nádrží.

„I my se potýkáme s dlouhou zimou. Ta jednak ovlivnila odchov ryb v sádkách, které se nám před sezonou vždy dařilo vykrmit. Letos to nešlo, protože ještě teď je voda v řekách velice studená a některé pstruhové přehrady jsou pořád zamrzlé. Věříme ale, že do úterka, kdy začíná pstruhová sezona, rozmrzne i poslední nádrž,“ řekl Hladík.

Povodí Vltavy nepředpokládá, že by měla přijít větší povodeň, která by vyžadovala zvýšení odtoku z lipenské přehrady. Přehrada má aktuálně dostatečný retenční prostor, aby zachytila jarní tání.

Každý rybář dostane k povolence brožuru s přesnými podmínkami lovu na jihu Čech. Platí třeba celoroční hájení parmy, nebo okouna v jarním období. Jiné jsou také míry lipanů či pstruha obecného.

Opatření mají za cíl ochránit hlavně generační ryby a podpořit přirozenou reprodukci ryb v revírech. Svaz také plánuje do roku 2016 masivní vysazováním lipanů do řek pod přehradami, kde byli decimováni kormorány. Letos v květnu na celém území svazu vysadí do vod kolem 50 tisíc kusů.

Jihočeský územní svaz Českého rybářského svazu hospodaří na zhruba 8000 hektarech vody rybářských revírů, zhruba polovinu zaujímá Lipno. Sdružuje na 25 tisíc členů.

Vloni vysadil do řek a vodních nádrží 23 druhů ryb za zhruba 28 milionů korun. Rybáři se radovali z úlovků asi 250 tisíc kusů ryb. Byli mezi nimi i nepoctiví: rybářské stráže zadržely 87 pytláků a 287 povolenek za nedodržování pravidel.

Zdroj: ČTK

Štítky Český rybářský svaz, Jihočeský kraj, rybáři, lovecká sezona, pstruzi, siveni, pstruh, ryby, přehrada, Povodí Vltavy (státní podnik), Vodní nádrž Lipno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před sezonou rybáři vysadí 30 tisíc pstruhů a sivenů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.