Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policisté na jihu Čech se při kontrolách zaměřili na cyklisty

Jihočeští policisté se při kontrolách v uplynulém týdnu zaměřili především na cyklisty. Ti zavinili od začátku roku v kraji 142 dopravních nehod, řekla v pondělí policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová. Přesto, že už nastal podzim a s ním přišlo i chladné počasí, objevuje se na jihočeských silnicích stále velký počet cyklistů.

„Především v ranních a večerních hodinách, kdy je ještě tma a šero, vyráží mnohdy neosvětlení cyklisté a ohrožují tak vlastní zdraví či život. Navíc způsobují nepříjemnosti řidičům motorových vozidel, kteří je ve tmě nemají šanci včas zahlédnout a nastávají pak k nejrůznější nehody,“ řekla Uhlířová.

Od pondělí do čtvrtka proto proběhla v rámci celého Jihočeského kraje dopravně bezpečnostní akce s názvem Bezpečně na kole. Do akce se zapojilo přes 230 policistů dopravní a pořádkové policie.

„Policisté zkontrolovali více než 1300 vozidel, několik stovek z tohoto počtu byli cyklisté na kolech. Zjištěno bylo celkem 338 přestupků, 52 dopravních přestupků z tohoto počtu spáchali právě cyklisté. Nejčastějším prohřeškem byla chybějící povinná výbava jízdního kola a také jízda po chodníku. Řidiči motorových vozidel ve 124 případech porušili povolenou rychlost, 26 vozidel mělo nevyhovující technický stav a v 53 případech nepoužila osádka vozidla bezpečnostní pás,“ uvedla Uhlířová.

Od začátku roku do konce září se stalo v regionu 142 nehod, kdy viníkem byl řidič nemotorového vozidla. U 22 z nich policisté zjistili, že nehodu způsobili pod vlivem alkoholu. „Policisté budou v podobných kontrolách všech účastníků silničního provozu pokračovat i v budoucnu,“ dodala Uhlířová.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky cyklisty, Budejce, Budějovice, České, cyklista, Česko, havárie, Jihočeský kraj, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté na jihu Čech se při kontrolách zaměřili na cyklisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.