Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pod chladicími věžemi zahájily sezonu čtyři tisíce lidí

Nová cyklostezka, dva rekordy, odstavený blok, sto tisíc na charitu, rockový koncert a čtyři tisíce návštěvníků. To byly hlavní momenty ze otevření cykloturistické sezony, které vyvrcholilo u Jaderné elektrárny Temelín. Akci nezkazilo chladné dopoledne ani vydatná dešťová přeháňka.

Profesionální cyklisté, rodiny s malými dětmi i výkonní amatéři v sobotu vyrazili nejen na kolech, ale taky speciálním vlakem a historickými autobusy na trasu mezi Budějcemi a Jadernou elektrárnou Temelín.

Kolem jedné hodiny byly u Temelína roztroušeny více než dvě tisícovky lidí, které přivítal ředitel jihočeské elektrárny Miloš Štěpanovský. „V minulosti zaznívaly hlasy, že budeme překážkou pro rozvoj turistického ruchu. Když se teď podívám kolem sebe, tak je vidět, že realita je úplně jiná. Zájmu lidí o naši elektrárnu si velmi vážím,“ uvedl při zahájení oslav.

Všechno odstartovalo v sobotu dopoledne na náplavce u Dlouhého mostu slavnostní otevření pravobřežní cyklostezky mezi Budějcemi a Hlubokou nad Vltavou. Po nově otevřené cyklostezce vyráželi lidé ve skupinách z krajského města směrem k jaderné elektrárně. Těm nejlepším trvala cesta jen necelou hodinu.

Podle očekávání rekordního času pod jednu hodinu dosáhli profesionální cyklokrosaři ČEZ Cyklo Teamu Tábor, kteří pojali zahájení cykloturistické sezony jako malou část svého pravidelného přibližně dvousetkilometrového tréninku.

„Cyklostezka podél Vltavy je skvělá. Za Hlubokou se navíc začne vlnit a cyklista si užije různý terén, na jednom místě je dokonce na chvilku nutné docela zabrat,“ hodnotil připravenou trasu sedmadvacetiletý vítěz posledního Toi Toi Cupu Ondřej Bambula.

I pro profesionály byla cesta po cyklostezkách podél Vltavy příjemným zpestřením. Navíc během ní překonali další rekord, když na charitativním Oranžovém kole Nadace ČEZ vyšlapali přes tři tisíce korun pro týnský Domov svaté Anežky a českobudějovické Salesiánské středisko. Nejen díky táborským profesionálům si obě neziskové organizace z Temelína odnesly dohromady 100 974 korun.

Divokej Bill odstavil Temelín a pak zahrál pro čtyři tisíce lidí

Strojovnu prvního bloku a simulátor blokové dozorny si prohlédli členové populární české rockové kapely Divokej Bill. Pro všechny to byla první návštěva největší české elektrárny. „Bylo to super. Návštěvou jsem byl fascinovanej. Temelín na mě působil složitě a monstrózně. Koncert u jaderné elektrárny je pro nás hodně netradiční,“ popsal své bezprostřední dojmy z prohlídky Adam Karlík, zpěvák a houslista.

Na zpěváka Štěpána Karbulku udělala největší dojem turbína. „Prohlídka byla skvělá, jsem z toho nadšenej. Turbína byla nejhustší. Bezpečnostní pravidla jsou tady složitější, ale chápu proč. Průchody jsou docela vopruz, ale musí to bejt.“

„Když zmáčknete toto červené tlačítko, tak se reaktor do dvou vteřin odstaví. Je mezi vámi nějaký dobrovolník?“ zněla nabídka od vedoucího druhého temelínského bloku Václava Havlíčka.

Zodpovědnost za netradiční úkol na sebe vzal bubeník Marek Žežulka. Svoji premiéru zvládl. Cvičný trenažér odstavil s grifem zkušeného operátora. Pak se vydal, společně se svými parťáky, připravovat na vystoupení.

„Myslím, že koncert bude dobrej. Teď jsme takoví jako nabití energií,“ glosoval Štěpán Karbulka před začátkem koncertu. A měl pravdu. Z prostoru u Informačního centra elektrárny Temelín nevyhnal nadšené fanoušky ani silný déšť, který se na několik minut spustil v polovině jejich show.

Návštěvníci byli spokojeni, na Temelín je přilákal hlavně koncert

„Přijeli jsme se sem podívat, protože jsme byli zvědaví na informační centrum a i na program. Jsme tady celá rodina, takže náš syn si užívá dětský program a my se těšíme na koncert,“ poznamenala rodina z Týna nad Vltavou.

„Dorazili jsme kolmo a nejvíc se těšíme na koncert Divokýho Billa. Je to tady pěkné, takže na koncertu u jaderné elektrárny nevidím nic divného,“ uvedla ještě před začátkem vystoupení fanynka Petra ze Zlivi. „Cyklista nejsem, ale mám ráda Divokýho Billa, tak jsem tady,“ dodal Budějčák Tomáš.

Štítky Zahájení cykloturistické sezóny, Jihočeský kraj, Jaderná elektrárna Temelín, koncert, cyklostezka, elektrárna, Temelín, České Budějovice, ČEZ, Vltava, Václav Havlíček, Ondřej Bambula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod chladicími věžemi zahájily sezonu čtyři tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.