Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet nádob na bioodpad krajské město zdvojnásobí

Větší města v Jihočeském kraji zajistila pro své obyvatele třídění bioodpadu už v minulosti. Novela zákona, která od ledna nařizuje tuto službu jako povinnost, ani ministerská vyhláška je proto nijak nepřekvapily.

Města už většinou delší dobu provozují kompostárny nebo lidem nabízejí nádoby na bioodpad. Podobně postupují i v případě likvidace kovů.

„V současné době je na našem území rozmístěno asi tři tisíce nádob na bioodpad a další tři tisíce bude město postupně rozmisťovat v ostatních částech, například v Nemanicích, Kněžských Dvorech a v Nových Hodějovicích. Dvě nádoby na kovy jsou instalované v Dukelské ulici a o případné možnosti umístění dalších budeme jednat,“ uvedl primátorův náměstek Ivo Moravec (OPB).

Podle něj mohou obyvatelé třídit odpad také ve třech stabilních a dalších mobilních sběrných dvorech. „Pravidelně v podzimních měsících ještě ve vybraných lokalitách po celém městě a jeho okolí, jako jsou Třebotovice, Kaliště, Zavadilka či Haklovy Dvory, rozmisťujeme velkoobjemové kontejnery na bioodpad. Zejména na zeleň ze zahrad,“ dodal.

Třídí se i jinde

Také v Jindřichově Hradci mohou lidé likvidovat bioodpad ve sběrných dvorech a kompostárně. Vloni město zavedlo zkušební provoz 380 nádob na biologicky rozložitelné zbytky. „V tomto období kleslo množství komunálního odpadu, z tohoto důvodu se Jindřichův Hradec rozhodl o rozšíření svozu bioodpadů na celém území,“ uvedla mluvčí radnice Karolína Průšová. Město chce rozmístit dalších 2500 nádob na bioodpad.

I v Českém Krumlově sbírají kompostovatelné věci jako větve, trávu a listí celoročně. Město třídí bioodpad i kovy už několik let. Nádoby na tento materiál jsou rozmístěny v řadě lokalit. „S ohledem na stoupající produkci odpadů budeme však v nejbližší době počet nádob navyšovat,“ sdělila mluvčí českokrumlovské radnice Olga Kneiflová.

V Písku zase lidé mohou využívat novou kompostárnu. Lidé ve městě třídí bioodpad už tři roky, k dispozici na něj mají 2000 nádob.

Na podzim 2014 byla přijata novela zákona o odpadech, která obcím stanovila povinnost zajistit pro domácnosti místa pro odkládání bioodpadu a kovů. Kov se musí třídit už od ledna, u bioodpadu tato povinnost platí od 1. dubna do konce října.

V polovině prosince podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) také vyhlášku o rozsahu a způsobu zajištění odděleného soustřeďování složek komunálních odpadů.

Zdroj: ČTK

Štítky bioodpad, Jihočeský kraj, nádoby, třídění, biologicky rozložitelný odpad, kovy, kompost, Ivo Moravec, Nemanice, Jindřichův Hradec, Richard Brabec, ANO 2011, Třebotovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nádob na bioodpad krajské město zdvojnásobí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.