Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plavební sezonu zahájí Vltava Open 2013

Píše se rok 1893, po travnatém břehu Vltavy v Budějcích přechází muž, dívá se do dálky, dívá se na plynoucí řeku, ale zároveň hledí do budoucna. Vidí, jak tu plují lodě, naložené zbožím, dřevem. O rok později tentýž muž, Vojtěch Lanna, přichází s projektem na splavnění Vltavy z Budějc až do Mělníka.

Projekt řešil splavnění toku 33 nízkými stupni - jezy o výšce dva až čtyři metry s plavebními komorami pro lodě o nosnosti 600 až 700 tun. Po vydání takzvaného Vodocestného zákona v roce 1901 úsilí o splavnění Vltavy ještě zesílilo.

Píše se rok 2013 a v sobotu 4. května budou po travnatých i vydlážděných březích Vltavy v Českém Vrbném přecházet muži, ženy a děti... protože v areálu přístavu proběhne už třetí zahájení plavební sezony Vltava Open 2013.

I letos je připraven zajímavý program, jehož největší atrakcí bude dění na vodě - možnost vyhlídkové plavby z českovrbenského přístavu do Hluboké nad Vltavou a zpátky. Loď, která nese jméno Vojtěcha Lanny, má kapacitu 90 cestujících, připravena bude i menší Altona.

Městská policie, hasiči a vodní záchranáři předvedou ukázky ze své činnosti, na děti čeká skákací hrad a soutěže. Nebude chybět ani plavba na menších i větších lodičkách a projížďky na dračích lodích. Za účasti zástupců Ředitelství vodních cest ČR a města České Budějovice proběhne slavnostní odemčení řeky.

Ve zrekonstruovaném areálu vodního slalomu můžete obdivovat činnost vodáků, zblízka si prohlédnete plavební komoru i unikátní sklopný most. A chybět už tradičně nebude ani hudební produkce a samozřejmě občerstvení.

Kromě Českého Vrbného bude připraven program i na Hluboké nad Vltavou, kde bude v 17 hodin slavnostně zahájena stavba sportovního přístavu a otevřena nová plavební komora.

Senátor a starosta Hluboké Tomáš Jirsa k projektu uvedl: „Výstavba sportovního přístavu i plavební komora na Hluboké umožní turistům ještě intenzivněji využít všech lákadel, které jim Hluboká nabízí. Kromě zámku a sportovně relaxačního areálu se budou moci návštěvníci projet po Vltavě a strávit na ní dokonce i více času. Výstavbu proto vítáme a podporujeme.“

Štítky Vltava Open 2013, zahájení plavební sezony, Vltava, České Budějovice, projekt, Vojtěch Lanna mladší, zdymadlo, Hluboká nad Vltavou, Mělník, České Vrbné, Tomáš Jirsa, Ředitelství vodních cest České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavební sezonu zahájí Vltava Open 2013  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.