Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Piloty RAF si připomenou také v Českých Budějovicích

Tak jako v minulých letech budou i letos květinami ozdobeny pomníčky, pamětní desky a památníky připomínající bývalé vojenské piloty, hrdiny druhé světové války z Českobudějovicka, kteří bojovali a mnozí položili život za svobodu vlasti.

Kromě dnešního zastavení u pamětní desky Prokopa Brázdy z Velešína či ve Svatém Janě nad Malší u pamětní desky Jana Čermáka si účastníci pietního setkání připomenou také památku Jaroslava Maňáka – průkopníka letectví na jihu Čech, který se významně zasloužil o vybudování letiště v Plané, stejně jako jeho syna Jiřího, stíhače RAF, který byl sestřelen a část války prožil v zajetí. Pamětní deska těchto osobností českobudějovického letectví se nachází v Široké ulici.

Věnec bude v pátek kolem půl desáté položen také k memoriálnímu památníku v Plané u Českých Budějovic, o který se stará společnost Jihočeské letiště České Budějovice. „Ačkoliv dolní část areálu kasáren stále ještě patří Armádě České republiky, o údržbu parčíku s památníkem se staráme my. Vzali jsme si dobrovolně toto místo na starost, protože se domníváme, že by mělo důstojně připomínat významnou historii letectví na jihu Čech,“ vysvětluje ředitel Letiště České Budějovice Ing. Ladislav Ondřich.

Tradici uctění památky letců založili členové Regionální letecko-historické společnosti při Jihočeském muzeu. Pravidelně se kladení květin účastní představitelé jednotlivých obcí, vedení českobudějovické vojenské posádky, Jihočeského letiště České Budějovice, ale i někteří bývalí vojenští piloti. U zrodu této tradice byl také plukovník Milan Malý, bývalý pilot 312. perutě.

Napsala Mgr. Martina Vodičková, tisková mluvčí Jihočeského letiště České Budějovice
Foto: www.airport-cb.cz

Štítky České Budějovice, Royal Air Force, pamětní deska, památník, druhá světová válka, letiště, okres České Budějovice, Česko, Jan Čermák, Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piloty RAF si připomenou také v Českých Budějovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.