Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pejskaři v Budějcích jsou v zimě znovu nepořádní

Současná obleva opět ukázala, jak pejskaři v Českých Budějovicích po svých čtyřnohých mazlíčcích během zimy (ne)uklízeli. Nedávná sněhová nadílka toho dokázala ukrýt opravdu spoustu, o to víc jsou ale teď ulice a chodníky psími exkrementy zaneřáděné.

Málokterý pejskař si dokáže opravdu uvědomit, že pokud si po svém psovi nedokáže uklidit, podílí se na znečišťování veřejných prostranství z velké části také on sám.

Riziko, že se vaše bota setká se psím výkalem, je momentálně dost vysoké. Podrážku nikdy neočistíte dokonale, a tak se může snadno stát, že si domů přinesete choroboplodné zárodky.

„Osobně jsem si už několikrát našlápla a určitě nejsem sama. Povinnosti si někteří pejskaři neplní ani v létě. Já psa mám a exkrementy po něm sbírám,“ sdělila Budějcké Drbně její čtenářka Michaela.

Město o tomto problému samozřejmě moc dobře ví, potýká se s ním každoročně. A aby jihočeská metropole zůstala relativně čistá, funguje v Českých Budějovicích na psí exkrementy speciální vysavač.

„Na provoz sběrače psích exkrementů je stanoven měsíční harmonogram, na dané lokality jsou vyčleněny i jednotlivé dny. Na chodnících se psí exkrementy uklízejí denně i v rámci běžného ručního úklidu a na zelených plochách v rámci pravidelného sekání trávy a hrabání listí,“ řekla Jitka Welzlová, mluvčí budějckého magistrátu.

Nejproblémovější lokality z hlediska neuklizených psích výkalů jsou obecně sídliště. Je zde velká koncentrace lidí a psů na malém prostoru. Jen pro zajímavost, v loňském roce bylo při jednorázovém ´zátahu´ sebráno v okolí Palackého náměstí přes sto litrů psích výkalů.

„Sami občané nabádali vedení města, aby zpřísnilo sankce pro ty, kteří nejsou schopni se o své psy po této stránce postarat. Taková vyhláška se sice nyní připravuje, ale stejně bude vždy záležet na samotných lidech,“ dodala Welzlová.

Jestliže majitel psa neuklidí jeho exkrementy, hrozí mu za to bloková pokuta od strážníka až tisíc korun, ve správním řízení je možné za přestupek ´Znečištění veřejného prostranství´ udělit pokutu až do výše 20 tisíc korun.

„Prokazování je poměrně problémové. Strážníci musí majitele psa přímo přistihnout, že po něm neuklidil. Praxe je však taková, že pokud pejskař vidí strážníky, tak exkrementy uklidí,“ uvedl mluvčí Městské policie České Budějovice Václav Sup.

Štítky psí výkaly, neuklízení veřejného prostranství, psí hovna, České Budějovice, pes, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pejskaři v Budějcích jsou v zimě znovu nepořádní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.