Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Partnerství Budějc s francouzským Lorientem trvá už 15 let

Smlouva o partnerství mezi městy České Budějovice a Lorient ve Francii byla podepsána 12. června roku 1997.

„Prapůvodci navázání partnerských vztahů mezi jihočeskou metropolí a francouzským městem Lorient, jejichž počátek spadá do šedesátých let minulého století, byli manželé Břeských a Janina s Michelem Saffre,“ přiblížila počátky pracovních a přátelských vztahů náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová.

Od roku 1990 se postupně začaly rozvíjet samostatné kontakty škol, konkrétně Jirsíkova gymnázia a středoškolského lycea v Lorientu, centra zdravotně postižených dětí Arpida a obdobného zařízení v Kerpapu, cestovních kanceláří, univerzit, knihoven, kulturních, sportovních a obchodních organizací.

Jihočeši velice ocenili nezištnou pomoc přátel ze země galského kohouta po povodních v roce 2002, kdy sbírka iniciovaná v Lorientu panem Saffre vynesla téměř 600 tisíc korun a významně přispěla na rekonstrukci lávky pro pěší v Suchém Vrbném, kterou poničila velká voda a dodnes ji připomíná pamětní deska stojící u lávky.

„O vřelých vztazích vypovídá také letošní už 17. ročník Dnů francouzské kultury, který pravidelně přibližuje francouzskou kulturu, gurmánství i eleganci. Zahájen byl ve čtvrtek 15. března,“ dodala Popelová.

O Lorientu

Lorient je město se všemi výsadami krajské metropole, ale není dotčeno jejími stinnými stránkami. Toto mladé město neponechá netečným nikoho, kdo se pro něj rozhodl. Po pracné obrodě v poválečném období se Lorientu podařilo využít všech svých trumfů a stát se tak určitým modelem jak pro kvalitu života v něm, tak i pro funkčnost velkoměsta jako takového.

Město s pěti přístavy a 62 tisíci obyvateli tak v sobě snoubí odpovědnost krajské metropole ve jménu požitků, které skrývá aglomerace s lidským rozměrem. Toto francouzské město si umí získat všechny příchozí zvláštním smyslem pro otevřenost.

Keltský festival, který se zde každoročně koná po dobu deseti dnů, je důkazem jedinečné schopnosti, jak se umět připravit a přivítat. Staveniště námořní armády Ludvíka Velkého se proměnilo v moderní průmyslovou metropoli, kde blízkost moře zpříjemňuje život.

Štítky Lorient, České Budějovice, Francie, vztah, Suché Vrbné, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Partnerství Budějc s francouzským Lorientem trvá už 15 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.