Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Orel mořský se Jihočechům ukazuje v celé své kráse

Viděli jste v poslední době na obloze siluetu velikého dravce? Zrak vás nešálí, opravdu to mohl být orel mořský. V těchto dnech ho můžeme vidět i v nejbližším okolí Zoo Ohrada na Hluboké, například na Bezdrevu či Munickém rybníku.

Orel mořský je jeden z největších dravců s rozpětím křídel až 2,4 metru. V jižních Čechách hnízdil přibližně do poloviny 19. století, na jižní Moravě do dvacátých let 20. století. Příčinou jeho vymizení bylo přímé pronásledování člověkem.

V letech 1978 až 1985 bylo na Třeboňsku vypuštěno devět orlů z chovu K. Fentzloffa z Německa. Ti, spolu se zde zimujícími orly, vytvořili základ pro páry, které začaly hnízdit v jižních Čechách.

Posléze došlo k rozšíření hnízdního areálu i do jiných oblastí - orli pravidelně hnízdí a zimují na Třeboňsku, Českobudějovicku, Českolipsku a jižní Moravě, přičemž v posledních letech je patrné zvyšování početnosti orlů.

Výskyt orla mořského je úzce spojen s vodním prostředím. Živí se totiž převážně rybami, vodními ptáky a savci, v zimních měsících zejména mršinami.

Dříve zimovali jednotlivě nebo ve dvojicích, v posledních letech je však k vidění i více jedinců pohromadě.

Napsala Kateřina Kucírková
Foto: Mgr. Michaela Jerhotová

Štítky orel mořský, Bezdrev, Munický rybník, Zoo Hluboká, Hluboké, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, CHKO Třeboňsko, Německo, okres České Budějovice, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orel mořský se Jihočechům ukazuje v celé své kráse  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.