Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od pondělí můžete na svém pozemku kácet bez povolení

Tak jsme se konečně dočkali! Nemusíme už zdlouhavě žadonit na Odboru životního prostředí, abychom dostali povolení porazit strom stojící na našem pozemku. Ano, od pondělí 15. července začne platit novela vyhlášky o ochraně dřevin, která umožňuje majitelům zahrad pokácet na svém pozemku strom, který mu překáží.

Má samozřejmě svá omezení v podobě vyjímek, ovšem lze říci, že se týká převážné většiny stromů nacházejících se za oplocenými, veřejnosti nepřístupnými zahradami.

Obecně by však mělo platit, že by se stromy měly porážet v době vegetačního klidu, což je od 1.října do 31.března. Proč tedy zákon neplatí rovnou od října je záhadou a jistě se najde mnoho takových, kteří se ujmou pil hned v pondělí.

To ovšem nemusí být rozumné. Stromy jsou plné mízy a často se s jejich poražením zlikvidují i ptačí domovy. Vezměte tedy rozum do hrsti a těch pár měsíců, než ptáci odletí, vydržte.

Úplné znění vyhlášky zde.

Autoři

Štítky kácení, vyhláška, pozemek, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí můžete na svém pozemku kácet bez povolení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.