Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Občané sídliště Máj bojují proti lanovému parku

„Kdo chce a kdo, a hlavně proč, povolil lanový park v lese Bor na Máji? Proč jsme nebyli informováni? Proč máme přijít o možnost procházek?“ Tyto i další otázky vznesli občané na jednání zastupitelstva v souvislosti s realizací lanového centra. A nejen to. Předložili také petici, ve které vyjadřují svůj nesouhlas a žádají zastavení stavby.

V diskusních příspěvcích občanů zazněly hodně kritické připomínky jak k samotnému projektu, tak i k náměstkyni Ivaně Popelové (OPB). Mimo jiné ji nazvali „kmotrou projektu, který zařídila pro svého známého a bývalého externího poradce Viktora Hintnause, spolumajitele firmy Progresiv s.r.o.“.

Další ostré připomínky se týkaly faktu, že se záměrem vybudovat lanový park nebyli seznámeni členové územní komise sídliště Máj a zazněla i otázka, k čemu tedy vlastně komise jsou. O tom, že má v místě oblíbených procházek vzniknout lanové centrum, se obyvatelé Máje a Zavadilky dozvěděli až v době, kdy v lokalitě začaly přípravné práce a kácení stromů.

K důvodům nesouhlasu patří především obavy z navýšení provozu v místě, omezení možností procházek v lese, zvýšení hlučnosti a také problémy s parkováním těch, kteří do lanového parku budou přijíždět – tedy k celkovému zhoršení kvality bydlení především na Máji, ale i ve čtvrti Zavadilka.

Obavy mají občané i o stromy, rostliny a drobné živočichy, jejichž přirozené prostředí bude provozem lanového centra narušeno. Velké znepokojení vyvolává i fakt, že přestože původně mělo jít jen o natažení lanového systému v korunách stromů, v současné době už vznikají v lese stavby zázemí a občerstvení. Lanový park by měl být otevřen na konci května.

Na kritiku občanů reagovala náměstkyně Popelová odmítavě a v některých částech svého vyjádření až arogantně. Uvedla, že připomínky občanů se jí velmi osobně dotkly a považuje je za neoprávněné. Lanový park považuje za přínosný pro volný čas a občané by si měli uvědomit, že les jim nepatří, a jestli mají problém s lanovým parkem, mohou chodit na procházky nebo venčit své psy jinam.

Zřejmě nejvíc se náměstkyně Popelové dotklo označení „kmotra“. Proti němu se ohradila vysvětlením, že nevidí nic kmotrovského v tom, že Viktorovi Hintnausovi, kterého dlouhodobě zná a který ve skautu vychovával její dvě děti, pomohla na jeho žádost s vyřízením jeho záměru na vybudování lanového centra.

K záležitosti se vyjádřili i další zastupitelé. Tomáš Bouzek (TOP 09) ve svém příspěvku pohovořil zejména o důvodech, proč vstoupil do politiky – ve snaze napravit vše, co bylo špatně – a poté sdělil, že lanový park považuje za dobrý projekt a výhrady občanů za neopodstatněné. Také Josef Průcha (ČSSD) argumenty petice a nesouhlasné připomínky zpochybnil. Upozornil, že podle informací investora projektu by mělo park navštěvovat asi 25 osob denně, a to nepovažuje za takové zatížení, které by mělo občany znepokojovat.

Na sdělení radních a zastupitelů už občané reagovat nemohli, protože jednací řád budějckého zastupitelstva umožňuje občanům – voličům pouze jeden diskusní příspěvek.

Debata a velmi kritická hodnocení tedy probíhala po skončení zastupitelstva. I v této diskusi byl nejvíc kritizován fakt, že o záměru nebyli obyvatelé Máje informováni, přestože se jich bezprostředně dotýká. Značný podiv vyvolává i skutečnost, že projekt byl povolen společnosti, která se zabývá ekonomickým poradenstvím a s realizací i provozem takových aktivit, jako je lanové centrum, nemá žádné zkušenosti.

Budějcká Drbna zjistila, že povolení projektu předcházela změna územního plánu, ve které byla lokalita „les Bor“ změněna na takzvané „les se sportovním využitím“. V plánech projektu byla pouze instalace lan a příslušných prvků na stromech, nikoliv pevných staveb, proto věc schválil odbor životního prostředí magistrátu.

Štítky lanový park, les, projekt, Sídliště Máj, Zavadilka, Tomáš Bouzek, Josef Průcha, ČSSD, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Hájíček

Nezbývá než doufat že výsledky a způsoby práce místního zastupitelstva budou řádně po zásluze odměněny u komunálních voleb....nejlépe pod okny radnice. Takže lidi nezapomínejte a u voleb přemýšlejte.

Pondělí, 7. května 2012, 12:20Odpovědět

Tomáš Hájíček

Nemám facebook, proto reaguji jen tady.....plně se ztotožňuji s příspěvkem Štýfalové a již jsmem to jednou psal.Většina odpůrců parku nemá nic proti parku jako takovému ale spíš jakým způsobem se toto realizovalo a jak se informovala veřejnost.

Pondělí, 7. května 2012, 12:18Odpovědět

richard praskořík

je skutečně překvapivé jaké věci dokáží občana překvapit. není to tak dlouho petice proto, že si nějaký soukromý majitel dovolil oplotit svůj pozemek a lidi ze štyráku jej musí obcházet, podobná petice v rožnově, kdesi soukromý investor dovolil namalovat na svých pozemcích projekt, který pro nikoho nebyl roky tajemstvím a teď je tady něco podobného na máji.

Pátek, 4. května 2012, 13:42Odpovědět

Tomáš Hájíček

Bydlím na Zavadilce asi 300 m od místa budoucího parku...určitě si nemyslím že by údajný zvýšený provoz snížil kvalitu života v dané lokalitě.....na cyklo-pěší ztezku se vjet nedá,jsou tam zábrany, takže lidi budou parkovat u konečný na Barcalce...a půjdou dál pěšky..stejně ti co přijedou mastnou tyčí..a starost o živočichy..??..komické....to spíš by lidi měli mít starost o hovna, která tam po svých psech neuklízejí a když se vám ještě vysere na chodník před vrátka pošlou vás do háje....jako souseda. Podstata věci je jinde....jde spíš o to že odesácká minulost paní Popelový se v ní nezapře - klientelismus na druhou, kšeftíky pro kamárádíčky atd atd....a hlavně nikoho se na nic neptat a basta. Kdyby si město udělalo před tím nějakej výzkum nebo anketu, lidi by tolik neremcali, protože by měli pocit že o jejich názor je trochu zájem i kdyby si město udělo jako vždy co chtělo.

Pátek, 4. května 2012, 12:27Odpovědět

Občané sídliště Máj bojují proti lanovému parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.