Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

O víkendu na přírodní koupaliště? Raději ne

Ve třech z osmi sledovaných přírodních koupališť na jihu Čech není na začátku sezony podle hygieniků voda vhodná ke koupání. Jde o rybník Hejtman, Staňkovský a také tábořiště Vojníkov na Písecku.

Koupat by se tam neměli děti, těhotné ženy, lidé trpící alergiemi a také s oslabeným imunitním systémem. Nikde ale neplatí zákaz koupání.

Podobná je situace na pláži v Lipně nad Vltavou, kde hygienici kvalitě vody neudělili čtyřku, ale trojku z pětibodové stupnice. Podle nich je tam po koupání mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů. Po koupání doporučují sprchu. Podle posledního rozboru jsou tam překročeny limitní hodnoty u sinice, vodního květu a chlorofylu.

Hladina Lipna je podle ředitele Povodí Vltavy a starosty Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka proti dlouhodobému průměru o 1,40 metru níže. Příliš nepomohly ani vytrvalé deště v uplynulých dnech. „Hladina se zvýšila o zhruba 25 centimetrů,“ řekl ve čtvrtek.

Nedostatek vody v lipenské přehradě by podle něj mohl dokonce pozitivně ovlivnit letní sezonu. V přehradě ubylo 60 milionů metrů krychlových vody, pokles hladiny odhalil pláže kolem jezera a turisté se tu mohou procházet po písku, což se léta nestalo. Na hlavní pláže nechala radnice navézt oblázky. Horší to mají rybáři, kteří se na ‚pláže‘ museli přestěhovat ze břehů, někde museli židličky poponést o více než deset metrů.

Podle hygieniků je teď voda nejčistší na plážích Lipna v Černé v Pošumaví a v Horní Plané. Jedničku od nich dostala také voda v autokempu Radava a u veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku.

Vedle přírodních koupališť mohou lidé na jihu Čech využít desítky plováren ve městech a obcích. V sobotu k nim přibude další, a to Na Skalkách ve Velešíně na Českokrumlovsku. Vedle bazénu jsou tam k dispozici vodní atrakce a několik hřišť. Voda se bude přihřívat, otevřeno tak bude až do září. O víkendu začne sezona také na letní plovárně v Českých Budějovicích.

ČTĚTE TAKÉ: Plovárna se chystá na otevření, vstupné nezdraží

Zdroj: ČTK

Štítky přírodní koupaliště, plovárny, kvalita vody, jižní Čechy, koupání, Česko, pláž, okres Písek, Vojníkov, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce), Vodní nádrž Lipno, Lipno nad Vltavou, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu na přírodní koupaliště? Raději ne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.