Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstavba nové Sportovky by měla začít v roce 2014

Celkem 51 kolektivů usilovalo o přízeň poroty v architektonické soutěži o nejlepší návrh na výstavbu Centra halových sportů v Českých Budějovicích. Při zcela anonymním výběru nakonec uspěla práce místního Atelieru 8000. Stavba by měla začít během příštího roku, starou halu chce město zbourat.

Soutěž probíhala od konce září 2012 dvoukolově. Porota byla sestavena kombinací sedmi závislých i nezávislých členů - čtyři byli nominováni Českou komorou architektů, tři dosadil vypisovatel soutěže, tedy Statutární město České Budějovice.

Ze šesti nejpovedenějších návrhů, které postoupily do druhého kola, se nakonec v úzkém finále ´utkaly´ návrhy číslo 13 a 40. Porotci nakonec při anonymním posuzování ocenili první cenou ten, který byl dílem budějckého Atelieru 8000 architektů Martina Krupauera a nedávno zesnulého Jiřího Stříteckého.

FOTOGALERIE: Vítězný návrh Centra halových sportů

Málo místa pro hodně muziky

„Vítězům se povedlo na stísněný pozemek umístit tři výrazné motivy, a to hlavní sál s diváckým kotlem pro tři tisícovky fanoušků, tréninkovou halu a lehkoatletický koridor. Tento návrh byl z hlediska dynamiky a urbanistiky téměř jediným inspirativním,“ uvedl při čtvrteční tiskové konferenci na radnici předseda poroty a specialista na sportovní stavby Miloš Kopřiva.

Jak sám přiznal, architekti rozhodně neřešili snadný úkol. „Když jsme viděli tvrdé parametry, zejména velikost prostoru, kde se může stavět, bylo nám jasné, že to nebude jednoduché. I přes tyto limity se našly návrhy, které byly podle názoru porotců invenční,“ zmínil odborník na slovo vzatý.

Budějcký Atelier 8000 bude za vítězství v soutěži oceněn částkou 750 tisíc korun, slovenští architekti, kteří skončili na druhé příčce, si mezi sebe rozdělí půl milionu a v pořadí třetí tým z Brna získá 250 tisíc. Porota navíc odhlasovala odměnu za účast ve druhém kole, takže všech šest účastníků se navíc ještě podělí o dalších 400 tisíc. Všechny došlé návrhy by měly být do dvou měsíců vystaveny v prostorách KD Slavie.

FOTOGALERIE: Další oceněné návrhy Centra halových sportů

Arénu využijí nejen volejbalisté

A jak by měla nová hala vypadat? V kruhovém objektu s kopulovitou střechou vytvořenou z dřevěných lepených nosníků architekti Krupauer a Střítecký, pro něž to bude poslední společně zrealizovaná stavba - na svém kontě mají například IGY nebo budovu autobusového nádraží - naplánovali hlavní hřiště, ve druhé budově se bude nacházet tréninková plocha (tělocvična s diváckou kapacitou 200 až 300 míst) společně s atletickým koridorem v prvním podlaží.

Hlavní vchod do haly bude od řeky, nikoliv od parkoviště, jak navrhovali někteří soutěžící. „Nedostatku parkovacích míst jsme si vědomi. Podle propočtů by jich mělo být vedle haly 250 až 375, v současnosti je k dispozici jen asi stovka. V krátkých docházkových vzdálenostech se však nachází parkoviště s dostačující kapacitou - například náplavka u Dlouhého mostu nebo plocha u Výstaviště,“ sdělil přezkušovatel soutěžních návrhů Vladimír Zdvihal.

Nový sportovní areál budou využívat nejen volejbalisté. Díky tomu, že vzniknou vlastně dvě sportovní haly, najdou v té menší zázemí sporty, které vyžadují tvrdou podlahu, jako třeba basketbal, sálový fotbal nebo tenis, naopak volejbalisté, gymnasté, boxeři nebo taekwondisté, preferující měkký povrch, využijí první plochu. Město počítá s využitím arény také pro různé kulturní akce.

Kdy se začne a kolik to bude stát?

Práci poroty schválila na středečním jednání i rada města, a tak přípravy pro výstavbu nové haly můžou začít. „Výsledek poroty je pro nás jako vyhlašovatele závazný. V horizontu roku 2014 by měla začít stavba, která bude trvat přibližně dvanáct měsíců,“ řekl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma s tím, že město má na stavbu vyčleněno 270 milionů korun.

Podle odhadů expertů však vítězný návrh může stát až 422 milionů. Cílem města proto bude výslednou cenu Centra halových sportů ještě snížit. „Na realizaci stavby si město nebude brát úvěr, hodláme čerpat z vlastních zdrojů. Peníze můžeme získat také prodejem městských majetků, například bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech, o které stojí spousta zájemců,“ potvrdil primátor.

Juraj Thoma: Petice bourání haly nezabrání

Stávající Sportovní hala má být zbourána, jelikož podle primátora není efektivní, aby Budějce provozovaly další sportoviště, na jehož rekonstrukci by musely vynaložit další desítky milionů korun.

„Můžete vyměnit plášť, sedačky, ale nepředěláme tribuny. Rekonstrukce možná je, ale kvalitativně by nic nového nepřinesla. Takto vynaložíme veřejné peníze minimálně na padesát let dopředu. Navíc provozovat tři haly není ekonomicky správné ani rozumné. Proto si myslím, že je správné rozhodnutí stávající halu zbourat,“ dodal Thoma.

Tento názor s ním však nesdílí všichni politici a občané. Například zastupitel Stanislav Rataj inicioval petici za zachování původní haly. Ta mimo jiné apeluje na zastavení záměru výstavby Centra halových sportů na místě staré Sportovní haly a žádá zahájení veřejné a odborné diskuse, jejímž cílem je najít optimální umístění nového Centra halových sportů.

„Petice projekt neovlivní. Tím neříkám, že podpis pod ní je zbytečný. Jak už jsem ale uvedl, výsledek soutěže je pro radu města jako vyhlašovatele závazný, a tak nyní nelze rozhodnout, že projekt z nějakého důvodu nezrealizujeme. S peticí se musí rada samozřejmě nějak vypořádat a vysvětlit, proč se rozhodla právě pro toto řešení. Naše rada tuto kapacitu nepochybně má,“ uzavřel Juraj Thoma.

Podle prezidenta VK Jihostroj Jana Diviše by mohli volejbalisté dál hrát v současné hale, dlouhodobě však žádají kvůli některým technickým parametrům, hlavně nedostatečné výšce haly, o výjimky. To není pro tým, který je mnohonásobným mistrem republiky a hraje i mezinárodní soutěže, zrovna dobrá vizitka.

„Neříkám, že bychom se s tím i v budoucnu nepoprali, ale v Českých Budějovicích například nemůžeme pořádat kvalitní mezinárodní soutěže, jako třeba mistrovství Evropy juniorů ve volejbale,“ vysvětlil Diviš. „Navíc je pro nás důležité pohodlí diváků, jejich komfort je totiž za současné situace velmi potlačený. Tribuny byly stavěné pro lidi narozené před padesáti lety, takže plno z nich se do sedaček ani nevejde, navíc je v hale horko. Volejbal je sportovní divadlo, při němž se snažíme, aby fanoušci zapomněli na všední problémy,“ ještě doplnil nejvyšší muž v mistrovském klubu Jihostroje.

Ohodnoťte známkou jako ve škole vítězný návrh od Atelieru 8000

Celkem hlasovalo155 čtenářů

Vítězný návrh Centra halových sportů

Čtvrtek, 21. února 2013, 16:05

Vítězný návrh Centra halových sportů
Vítězný návrh Centra halových sportů

Štítky Centrum halových sportů, výsledky architektonické soutěže, České Budějovice, rada města, architekti, Atelier 8000, sport, stavba, soutěž, Juraj Thoma, Jiří Střítecký, Jan Diviš, Česká komora architektů, Jihostroj, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba nové Sportovky by měla začít v roce 2014  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.