Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Noční déšť proměnil silnice a chodníky v kluziště

Předpověď meteorologů se vyplnila. Noční déšť a teploty těsně pod bodem mrazu způsobily na Budějcku očekávané problémy. Silničáři se nezastavili, přesto silnice opakovaně namrzaly. Napilno měli také záchranáři a lékaři v nemocnici, kteří zaznamenali několikanásobný nárůst počtu zranění.

V sobotu po poledni už by měla být nebezpečná situace na silnicích v regionu zažehnána, nad ránem ale měli všichni řidiči pořádné starosti. „Silnice jsme ošetřovali od třetí hodiny ranní, potom ale začalo pršet a ledovka se v celém regionu obnovila. Všechny cesty jsme tedy museli ošetřit dublovaně,“ řekl Budějcké Drbně dispečer Správy a údržby silnic Petr Nachtigal.

Žádná vážnější dopravní nehoda se na Českobudějovicku naštěstí nestala. „Bylo nám hlášeno celkem devět havárií, ani při jedné však nedošlo ke zranění,“ informovala těsně po obědě mluvčí Policie ČR Štěpánka Uhlířová.

Naopak u Majdaleny na Jindřichohradecku došlo k tragické havárii osobního vozu, který se zastavil až o strom. „Sedmatřicetiletý řidič při nárazu utrpěl těžké zranění hlavy, kterému bohužel podlehl na místě. Pětatřicetiletá žena a dvě děti ve věku šest a deset let utrpěly středně těžká zranění. Jejich stav je stabilní,“ uvedla Petra Kafková ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

Záchranka za posledních dvanáct hodin vyjížděla v celém kraji ke zhruba čtyřiceti úrazům, většina z nich byla způsobena právě pádem na ledě. „Ošetřovali jsme převážně zlomeniny horních končetin, ale také nohou a následky úderů do hlavy,“ doplnila mluvčí záchranářů.

Nezastavili se také lékaři v Nemocnici České Budějovice. Do služby navíc byli povoláni další lékaři, aby nápor pacientů zvládali. „Počet úrazů vzrostl násobně. Většina pacientů je u nás ošetřována ambulantně, především se jedná o zranění končetin, zápěstí, kotníků a hlavy. Z toho důvodu mají spoustu práce i neurochirurgové,“ sdělil Budějcké Drbně Jan Dušek, mluvčí nemocnice.

Bude se podobná situace opakovat také v průběhu následujícího večera a noci? „Meteorologové hlásí oteplení, takže těžko říct, co nás čeká. Veškerá chemie se deštěm splavuje, je tedy otázka, zda začne znovu pršet. Silnice jsou vychladlé, a tak i při teplotě těsně nad nulou se může ledovka znovu objevit,“ upozornil službukonající dispečer silničářů Petr Nachtigal.

Podle českobudějovického meteorologa Jaroslava Hintermüllera bude v noci na neděli oblačno až zataženo, místy občasný déšť, k ránu od jihozápadu přibývání srážek. V polohách nad 900 metrů má sněžit.

„Nejnižší noční teploty očekáváme jeden až minus dva stupně Celsia, vát bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti tři až sedm metrů za sekundu a místy se bude tvořit náledí,“ potvrdil Hintermüller.

Foto: www.stavebni-technika.cz

Štítky ledovka, náledí, havárie, zranění, silnice, úraz, lékař, Drbna.cz, Policie České republiky, Jan Dušek, okres České Budějovice, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční déšť proměnil silnice a chodníky v kluziště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.